Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нови извештај ЕК с критикама само објављен на сајту Министарства, реакција нема
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 12. 2019.

Аутор: Душан Млађеновић Извор: Н1

Нови извештај ЕК с критикама само објављен на сајту Министарства, реакција нема

Још један извештај Европске комисије, и још критика у вези са стањем у медијима. Брисел брине због напада на новинаре и утицаја на медије, али званичног одговора из Београда нема.

Иако је неформални документ о владавини права и стању о медијима из Брисела послат још 6. децембра, нико из Владе се две недеље није огласио о његовом садржају. Једино што су урадили је да су га објавили на сајту министарства за европске интеграције, али су и то урадили тек ове недеље. А у документу - критике и забринутост из Брисела.

"Случајеви претњи, застрашивања и насиља над новинарима и даље су разлог за забринутост, нарочито на локалном нивоу. Политички и економски утицај на медије и даље је разлог за забринутост", наводи се.

Амбасадор ЕУ у Србији Сем Фабрици истиче да су проблеми у области медија познати од раније. Због тога, каже, има велика очекивања од Медијске стратегије.

"Очекујем добар рад по овом питању јер су сви проблеми идентификовани: безбедност новинара, уређивачка политика, рекламни простор, улога РЕМ-а. Сада смо у фази да чекамо да се страртегија усвоји, али оно што је најважније је примена те стратегије", рекао је Фабрици.

Примена је нешто што обећавају представници власти, не само домаћој, већ и међународној јавности.

"Кад год разговарамо са српским званичницима добијамо информације да се ради на стратегији. Из којих разлога није донесена, шта је са РЕМ... то је тешко рећи. Имамо обећања да ће то бити направљено до избора", каже одлазећи амбасадор Хрватске у Србији Гордан Бакота.

А управо РЕМ се нашао и на тапету извештаја из Брисела.

"Још увек је потребно ојачати независност РЕМ-а како би био у могућности да заштити медијски плурализам, а нарочито дозволити му да обавља послове реагујући на програмске промене које нарушавају информативни садржај и програмску шему, како је наведено у фреквенцијским дозволама, и дајући му овлашћење да прописује одговарајуће новчане казне", наводи се у извештају.

Аналитичари оцењују да је због оваквог извештаја из Брисела потпуно јасно зашто је Србија отворила само једно поглавље у преговорима са ЕУ, као и да не чуди због чега су европарламентарци морали да посредују у дијалогу о изборним условима.

"Све што је договорено у наредном периоду мора бити доказано да је примењиво. Ове последње информације о могућности избора нових чланова РЕМ-а не уливају поверење, али нико у Србији нема луксуз да затвори врата било каквом дијалогу", каже Срђан Мајсторовић из Центра за европске политике.

О томе колико су врата заиста отворена поново ће проверити европосланици, крајем јануара или почетком фебруара. До тада треба исправити и многобројне критике, између осталих и оне које се односе на транспарентност политичких активности, непримерен политички утицај на правосуђе, и то што званичници јавно коментаришу истраге и судске процесе.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси