Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинари из целог света бране Џулијана Асанжа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 12. 2019.

Аутор: Хина Извор: Н1

Новинари из целог света бране Џулијана Асанжа

Новинари из целог света стали су у одбрану оснивача Викиликса Џулијана Асанжа (48) и позвали на потписивање петиције против његовог изручења Сједињеним Америчким Државама, објавила је иницијатива "Спеак уп фор Ассанге" која је за две недеље прикупила 900 потписа новинара из 89 земаља. У одбрану Асанжа стао је и комесар УН задужен за његов случај.

"Напокон ми је синуло да сам био заслепљен пропагандом и да су Асанжа све време клеветали како би се одвратила пажња од злочина које је разоткрио", рекао је Посебни истражитељ УН-а за мучење, Нилс Мелзер који је истраживао Асанжов случај.

"Једном кад је дехуманизован кроз изолацију, исмевање и срамоћење, баш као што су вештице некада спаљиване на ломачи, било је лако лишити га основних људских права без изазивања јавног беса широм света", додао је Мелзер.

Он је упозорио да би се изручењем Асанжа "поставио правни преседан који би се убудуће могао примењивати на открића Гардијана, Њујорк Тајмса и АБЦ Њуза."

Асанж је у САД оптужен по 18 тачака, укључујући заверу хаковањем компјутера владе и кршења закона о шпијунажи. Ако буде осуђен, у затвору би могао да проведе неколико деценија.

Његови адвокати у Великој Британији у четвртак су рекли да Асанж не може бити изручен из Британије Сједињеним Државама јер споразум између две земље брани изручење за политичких кривичних дела.

Аустралијски држављанин се прославио почетком 2010. кад је Викиликс објавио тајни амерички војни видеоснимак напада из 2007. у којем су хеликоптери Апач у Багдаду убили неколико десетина људи, укључујући два запослена агенције Ројтерс.

Присталице га сматрају херојем који открива злоупотребу моћи модерних држава и симболом слободе говора. Критичари, пак, тврде да је опасна личност која у договору с Русијом покушава да поткопа запад и америчку безбедност и не сматрају га новинаром.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси