Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дојчиновић и Јањић: Држава мора да сазна ко ставља новинаре на „црне листе“ (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 12. 2019.

Извор: Н1

Дојчиновић и Јањић: Држава мора да сазна ко ставља новинаре на „црне листе“ (ВИДЕО)

Уредник КРИК-а Стеван Дојчиновић изјавио је, након што је депортован у среду ујутру у Србију из Уједињених Арапских Емирата, да је на аеродрому у Абу Дабију задржан 12 сати, да су му полицајци узели отиске шака и скенирали очи и лице, као и да није добио никакво објашњење ко га је ставио на црну листу. Он је рекао да нема никакве информације да наша држава може да стоји иза тога, али је навео да би Русија "могла бити земља која га је ставила на црну листу".

„Ја сам слетео у осам увече на аеродром. Чим сам предао пасош на пасошкој контроли, чим сам видео израз лица радника који ради за компјутером, схватио сам да нешто није у реду. Пошто ми се то већ десило у Русији, када су ме одвели до емиграционог одељења, претпоставио сам чему иде све то. То одељење ме проследило полицији, и онда су ме ту држали под надзором 12 сати. Нису ми давали много информација, али ме је забринуло то што су ме у једном тренутку одвели у лабораторију, узели детаљно отиске шака и прстију, сликали су ми очи и узимали црте лица. У том тренутку нисам знао где то све иде, међутим, убрзо су ми рекли да је све што ће се десити је да ме врате назад за Србију. Ја сам покушавао да причам са њима, једино што су ми рекли, а што је било јако занимљиво је да ме нису они ставили на ту листу, већ да постоји неки међународни случај који је искочио на њиховом систему. Рекли су ми да ме је нека друга влада ставила“, рекао је он и додао да су га након тога вратили за Србију.

Драган Јањић, главни уредник агенције Бета, је оценио да је овај случај Дојчиновића опасан због тога што је то наставак ограничавања слободе информисања и на међународном  плану.

„Постоји нека међународна мрежа која људе који се баве истраживачким новинарством на овај или онај начин саплиће у томе. Реакција наше владе је била минималистичка, јер друштво које подржава слободу медија би морало да много снажно да реагује, а не само да тражи објашњење. Знамо да је Стеван и овде под снажним притиском власти, и не мислим да је била спретна реакција владе, је му је требала да пружи пуну заштиту. Ово са међународним листама није добра ствар, нарочито за новинаре“, рекао је Јањић.

Дојчиновић, говорећи о информација и разлозима због чега је депортован, је рекао да није добио ни од кога никакво објашњење.

„Не, немам никакве информације, али се надам да ће нешто одговорити наше Министарство иностраних послова. Покушаћу и ја да сазнам, али мислим да је ово повезано на неки начин са случајем из Русије, и та друга држава која ме је ставила на забрањену листу може бити Русија. Од тада, од 2015. године, када сам био у Русији, и почињу сви моји проблеми. Оно што је мени највећи проблем је што више не знам где могу све да путујем, која земља ће да ме задржи и врати, која неће, и све се више ограничава за мене, јер не може се сазнати раније“, наводи уредник КРИК-а.

Јањић напомиње да би Влада Србије морала да сазна ко је све на тим листама као и да покуша да издејствује скидање наших новинара са тих листи.

„Немогуће је очекивати да новинар који путује то зна, и сада је њему свако путовање лутрија, јер се поставља питање да ли ће да га врате, или неће да га врате. То и би требало да ради влада и да буде њена обавеза“, каже он.

Дојчиновић је навео да је након што му је први пут био забрањен улазак у Русију, да је једини одговор добио од њихове тајне полиције.

„Ту су ми рекли отворено да сам код њих стављен на забрањену листу, и да се водим под неким чланом закона који ме ставља под претњу за националну безбедност и јавно здравље. Тако да наша држава веома лако може да сазна шта је у питању, тако да ја очекујем да ме моја држава обавести, јер свака држава мора да брине о својим грађанима. Као што америчка влада на свом сајту објави где је опасно путовати, а где не, тако да очекујем да ми кажу где све могу да путујем. Мислим да се не завршава све на ове две земље, мислим да постоји шири круг земаља где не сме да идем, и било би добро да то треба да знам унапред“, истакао је Дојчиновић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси