Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Албански посланици усвојили пакет спорних закона упркос протесту новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 12. 2019.

Аутор: Бета/АП Извор: Данас

Албански посланици усвојили пакет спорних закона упркос протесту новинара

Албански посланици усвојили су данас, и поред протеста новинара, спорни пакет закона којима се намећу веће казне интернет медијима, а владиним регулаторима дају већа овлашћења.

Премијер Еди Рама рекао је да је борба против лажних вести циљ два нова закона и да су у потпуности у складу са међународним стандардима.

„Циљ нам је постављање стандарда како би се поштовала људска права“, рекао је Рама и додао да је влада сарађивала са Организацијом за европску безбедност и сарадњу у изради мера.

ОЕБС-ов представник за слободу медија, Харлем Десир рекао је да се још увек мора радити на смањењу могућих казни због објављивања наводно лажних вести.

Одобрени закони омогућавају новчане казне до 16.000 евра (17.900 долара).

Десир је рекао да његова канцеларија планира да „пажљиво надгледа примену закона који ни на који начин не смеју ометати слободу изражавања и слободу медија“.

Десетине новинара протестовале су данас испред албанског парламента док су посланици расправљали о „пакету против клевете“.

Петнаест новинских и организација цивилног друштва позвали су законодавце да одбаце владин предлог, рекавши да ће то „угрозити слободу изражавања и слободу медија у земљи и да је супротно међународним начелима“.

Новинари који су протестовали раније су рекли су да ће оспорити мере пред Уставним судом уколико буду усвојене.

Предложени пакет је изазвао критике и организација изван Албаније које су саопштиле да пакет не испуњава међународне стандарде за медијска права.

Под притиском, влада је изменила неке одредбе које су биле у изворном нацрту, као што је на пример захтев за регистрацију интернет медија.

Новинска агенција АП наводи да је посткомунистичке медије у Албанији углавном користила или експлоатисала владајућа политичка странка.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси