Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Заштитник грађана: МУП не одговара на захтев о хапшењу Александра Обрадовића, упућена ургенција
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 12. 2019.

Извор: Инсајдер

Заштитник грађана: МУП не одговара на захтев о хапшењу Александра Обрадовића, упућена ургенција

Заштитник грађана је прошлог месеца покренуо поступак контроле законитости и правилности рада Министарства унутрашњих послова у случају хапшења Александра Обрадовића, радника Крушика. Међутим, како се наводи у саопштењу достављеном Инсајдеру, с обзиром на то да изјашњење није достављено у „остављеном року“, МУП-у је јуче упућена ургенција и дат додатни рок од седам дана од његовог пријема за поступање по првобитном захтеву.

У саопштењу Заштитника грађана наводи се да су од МУП-а затражена неопходна појашњења у случају хапшења Обрадовића у кругу фабрике наменске индустрије „Крушик“ у Ваљеву. Како је наведено, поступак контроле законитости и правилности рада МУП-а у овом случају покренут је „по сопственој иницијативи, а на основу сазнања до којих је дошла из средстава јавног информисања“.

„Новински текстови који су се бавили овим догађајем указивали су на могућност да је приликом спровођења поступка лишавања слободе овог лица било незаконитости и неправилности у раду од стране полицијских службеника, што је био повод да Заштитник грађана затражи изјашњења МУП-а по питањима које могу утврдити тачност ових тврдњи“, наводи се у саопштењу Заштитника грађана.

Како се даље истиче, питања МУП-у су се односила „на правни основ за спровођење хапшења А. О. (односно постојању налога овлашћеног органа), мере, радње и овлашћења које су полицијски службеници применили приликом лишења слободе наведеног лица, време и начин примене полицијских мера, као и радњи и овлашћења приликом лишења слободе наведеног лица“.

„Такође, од контролисаног органа је тражена информација да ли се А.О. жалио на поступање полицијских службеника приликом спровођења процедуре његовог хапшења и да ли су наводи из његове евентуалне жалбе испитани“, наводи се у саопштењу Заштитника грађана.

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је пре два дана да поступак провере законитости поступања полиције приликом хапшења радника Крушика Александра Обрадовића није готов, јер је рок да полиција одговори на његов захтев 60 дана.

“Тај рок је шездесет дана, да нам одговоре у потпуности са описом целог поступка”, рекао је Пашалић.

Како је подсетио, у надлежности ове институције је провера поступка полиције приликом привођења и хапшења Обрадовића и све што је у вези са тим, да ли је поступак спроведен на законит начин или није, да ли су направљене неке грешке.

Ако је спроведен на законит начин видећемо шта још ту може да се уради, рекао је Пашалић. Он је рекао да је тај предвиђени рок предуг и требало би да буде краћи.

Александар Обрадовић је, говорећи о томе како је изгледало његово хапшење, рекао да су “тог 18. септембра дошли у четири возила, пред крај радног времена, у 14.40  и ушли у канцеларију”.

“Било је десетак припадника Безбедносно-информативне агенције. Били су у оделима, али су сви били наоружани. Тада нисам био изненађен, знао сам зашто су дошли. Били су агресивни. Одмах су повишеним тоном питали: 'За кога радиш?, 'Колико те плаћају?' и 'Који су те политичари врбовали?'", испричао је Обрадовић.

Он је рекао да су после 20 минута дошли и полицијски инспектори за високотехнолошки криминал и да су били љубазни.

“Отишли смо до стана, тамо су узели моје рачунаре. Ништа нисам крио. Спровели су ме у главну станицу у Београду. Ту су ми говорили  како је боље да све испричам макар и незванично. Схватио сам из њихових питања да су пратили моје кретање и где сам све ишао”,навео је он и додао да је записник на саслушању потписао у више примерака него што је то обично.

“Не знам коме је то све ишло", рекао је Обрадовић.

Он је ухапшен само три дана након што је на међународном порталу Армс Воч објављена информација о трговини оружјем по повлашћеним ценама фирми ГИМ, чији је представник био Бранко Стефановић. Тада му је прво одређена мера кућног притвора, затим је пребачен у затворски, да би средином октобра био поново враћен у кућни притвор.

Суд ће меру кућног притвора према Обрадовићу преиспитивати данас.

За његово хапшење и притварање није се, међутим, знало дуже од 20 дана. Први је ову информацију објавио НИН, а касније је за БИРН то потврдио и његов адвокат тадашњи адвокат.

Пуштање Обрадовића, кога су окарактерисали узбуњивачем, затражила су одмах новинарска удружења, а одржани су и скупови подршке испред зграде Централног затвора у Београду. 

Обрадовић је затим пуштен у кућни притвор, у коме се и даље налази.

Након пуштања из Централног затвора, Обрадовић је дао интервјуу за недељник НИН у коме је оценио да су га ухапсили и затворили, али да не могу да демантују да је изнео доказе о радњама на штету Крушика. Он је за недељник НИН навео да нико не може да демантује да су четири приватна предузећа имала повлашћен положај приликом куповине муниције из Крушика.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси