Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинар 021 Зоран Стрика проглашен за најбољег младог новинара у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 12. 2019.

Извор: 021.rs

Новинар 021 Зоран Стрика проглашен за најбољег младог новинара у Србији

Новинар Радија и Портала 021 Зоран Стрика добитник је овогодишње награде "Марина Ковачев" за 2019. годину за најбољег младог новинара у Србији, коју додељује Новосадска новинарска школа.

То је саопштено вечерас на церемонији доделе у Новом Саду. Чланови жирија били су Весна Радојевић (КРИК), Дина Ђорђевић (ЦИНС), Гордана Бјелетић (Јужне вести), Светлана Бошковић (Фондација Марина Ковачев) и Синиша Исаков (професор на Академији уметности).

Како је навео жири, својим целокупним радом протекле године Зоран Стрика се издвојио међу бројним кандидатима који у конкурисали за Годишњу награду "Марина Ковачев", а у својим текстовима и прилозима се бавио темама од изузетног значаја за јавни интерес.

Стрика каже да је награда признање за успешну годину у професионалном смислу, али и мотивација за даљи рад.

"Постоји доста младих новинара који заслужују једно овакво признање и који у својим редакцијама раде добар посао и свакодневно су на услузи грађанима. Уз дужно поштовање колегама и колегиницима из других независних медија и истраживачких центара, који раде одличан и важан посао, драго ми је што је жири препознао рад локалног новинара, јер су управо локални медији та прва линија одбране јавног интереса и прва адреса којој ће се незадовољни и забринути грађани обратити. У крајње незахвалној ситуацији када медији који се труде да пристојно и професионално обављају свој посао бивају проказани као непријатељи народа или опозициони плаћеници, важно је да постоје и овакви тренуци који ће да охрабре младе људе да се баве једним од најважнијих послова за друштво у којем живимо. На крају, хвала редакцији 021 што ми је дала прилику да радим оно што заиста желим и волим".

Од 2001. године ова награда се додељивала новинарима из Новог Сада који се истакну у области информативног, аналитичког или истраживачког новинарства. Од прошле године награда носи име Марине Ковачев, истакнуте младе новинарке и активисткиње и додељује се новинарима са територије целе државе.

Награда се додељује новинаркама и новинарима до 30 година старости који су професионално запослени, дописници, хонорарни сарадници, фриленсери или волонтери у домаћим и страним штампаним, електронским и онлајн медијима који имају редакције у Републици Србији, без обзира на језик на којем се садржај медија објављује.

Међу претходним добитницима који су понели ово престижно признање су још четворо новинара Медијске куће "021", а то су Жарко Богосављевић, Алекса Вуковац, Асја Францисти и Дејан Стојичић.

Зоран Стрика је рођен 1995. године у Новом Саду, а на Радију и Порталу 021.рс је од 2015. године. Осим тога, писао је за Фаирпресс.еу, студентске медије Журналист и Универзитетски одјек. Његови текстови су објављивани у још неколико домаћих и регионалних медија попут недељника Време и портала Цензоловка, а преношени су и на многим националним и регионалним медијима попут Б92, РТС, Н1, Недељник, Блиц, Бука, Аутономија...


 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси