Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НДНВ: Предложени правилник РЕМ-а садржи штетне одредбе, спречити незконитости
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 12. 2019.

Извор: Бета

НДНВ: Предложени правилник РЕМ-а садржи штетне одредбе, спречити незконитости

Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) упозорило је данас да Нацрт правилника о начину извршавања обавеза јавних медијских сервиса током предизборне кампање који је припремило Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) садржи недовољно јасне, али и незаконите одредбе попут "значаја политичких странака, односно кандидата".

НДНВ апелује да се из Правилника брише одредба о "усклађености програма са значајем политичких странака", јер је незаконита, те да се у том погледу примењује постојећи Закон о јавним медијским севисима који гарантује једнако представљање политичких странака, коалиција и кандидата.

Чланом 7 Закона о јавним медијским сервисима је прописано "бесплатно и једнако представљање политичких странака, коалиција и кандидата", додао је НДНВ.

"Правилник је потребно пречистити и од одредби које остављају могућност за преношење функционерске кампање и од одредби које РЕМ-у остављају могућност да избегне законску обавезу да поступа по службеној дужности", стоји у саопштењу НДНВ.

Ово удружење је позивало медијске и друге стручњаке да се укључе у јавну расправу коју РЕМ у среду, 18. децембра организује о тексту Нацрта правилника, како предложени документ "не би произвео штетне последице у предстојећој предизборној кампањи".

У саопштењу НДНВ подсећа и да је правилник за јавне сервисе РЕМ објавио 9. децембра, а неколико дана раније и још нека, како наводе "такође спорна документа", која се односе на понашање емитера у предизборним кампањама.

"Ови документи представљају једну у низу активности произашлих превасходно на основу притисака међународних фактора, а које треба да покажу да се нешто наводно ради на успостављању констатованих медијских неслобода. Они, међутим, суштински не доносе ништа више од оног што прописију важећи медијски прописи", упозорио је НДНВ.

Додаје се да су у Правилнику наведена "само општа места".

"Зар није то што РЕМ 'прописује' да се за време предизборне кампање у извештавању о активностима државних органа и функционера 'поштују правила професионализма, објективности и новинарске етике', већ иначе кључни принцип функционисања свих медија!?", запитао је НДНВ.

НДНВ сматра да на овај начин РЕМ само "наставља да избегава своје законске обавезе, а које укључују и то да реагује по службеној дужности уколико медији крше важеће прописе".

"Нажалост, без последица и по медије који крше важеће прописе и по РЕМ који на све то жмури, угрожовајући тако темељно право демократског поретка - право на слободне и фер изборе", упозорио је НДНВ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси