Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Људи беже од медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 12. 2019.

Извор: ФоНет

Људи беже од медија

- Ситуација у медијима у Србији је отровна, изјавио је ФоНету новинар Душан Машић и оценио да је кључ у промени начина рада Радио-телевизије Србије (РТС) и Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ).

У серијалу разговора Преступ он је приметио да медији терају људе да беже од њих, уместо да им прилазе и објашњавају шта се дешава.

"У једној речи никако, у две речи, биће горе, у три речи, биће још горе. Не постоји ништа што би охрабривало да смо иоле на добром путу", указао је Машић.

Према њееговим речима, са насловних страна и националних фреквенција грађане запљускују "страшне" и отровне ствари.

"Свако ствара неки свој мали бабл људи и места где може да егзистира и труди се да издржи што дуже. Као када зароните под воду, држите ваздух и гледате да издржите што дуже можете", објашњава Машић.

Он сматра да је за такво стање одговорна власт, каква год да је, јер диктира темпо и од ње зависи да ли ће се нешто десити или неће.

Док се власт не примора, не освести и не каже да жели да се то решава на другачији начин, неће бити промена, уверен је Машић.

Како је предочио, решење је у четири стуба, а то су: РТС, РЕМ, контролисано оглашавање и финансирање садржаја од јавног интереса.

"Када би се увео ред и када би та четири стуба функционисала нормално, мислим да би то из темеља променило све", верује Машић.

Ипак, он је мишљења да су две кључне карике, РТС и РЕМ, непоправљиве у овом тренутку и да је то "толико пропало да да нема никакве сврхе фарбати".

"Када куплерај не ради, не мењају се завесе, тако да мора то све из почетка", илустровао је Машич.

Каже да разуме зашто властима одговара да РТС и РЕМ функционишу на овај начин, али додаје и да не види ни на оној другој, опозиционој страни, жељу да се то уреди на другачији начин.

"Они траже своје чланове РЕМ, али не видим да траже другачији начин како би тај РЕМ могао да функционише", указао је Машић.

Како је прецизирао, траже да се појављују на РТС у одређеној минутажи и одређеним емисјима, без неке веће идеје као јавни сервис треба да изгледа.

Због свега тога, сматра Машић, не постоје гаранције да би се, чак и када би дошло до промене власти, медијска слика променила.

Према оцени Машића, потребно је да се вратимо на почетак, на 2000. и да "поново кренемо да цртамо".

"Као што смо цртали први РЕМ са 16 или 18 чланова, па се политичким притисцима то свело на садашњих 9. Као што смо хтели да радимо РТС као прави јавни сервис, па се политичким притисцима то свело на оно што смо имали тада, а надоградило се и сада", објашњава Машић.

Он понавља да би требало кренути од постављања тремеља, "да видимо колико имамо пара, какву кућу хоћемо да градимо, па циглу по циглу, докле стигнемо".

"Ако не ми, онда ови који ће доћи иза нас", навео је Машић, који је за феномен лажних вести констатовао да постоји свуда у свету, "а последица су режими попут Орбановог, Трамповог и Джонсоновог".

То су, како је напоменуо, популистички лидери, који подршку бирача добијају више лажним, него истинитим вестима.

"Јесте демократија најбољи модел који имамо, али није савршена и технологија ширења вести је довела до тога да систем демократије буде све гори и гори из дана у дан", приметио је Машић.

Он је упозорио и да се лажне вести шире шест пута брже од тачних и да, за сада, нико нема ефективни противотров за то.

Иако није задовољан актуелним стањем ствари у медијима, он у свом окружењу ипак види младе новинаре који би хтели да раде посао како треба.

За њих има савет који је он добио на почетку каријере, а понавља га и данас: "Када напишеш нешто о некоме, замсили да тај о коме си писао стоји испред тебе и да га ти гледаш у очи и говориш оно што хоћеш да напишеш или изговориш у медијима и ако ни у једном тренутку немаш жељу да спустиш поглед, знај да си урадио праву ствар".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси