Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Коракс: Моје карикатуре могу да разумеју и неписмени
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 12. 2019.

Аутор: Јована Томић - Селена Косорић Извор: Данас

Промоција Кораксовог календара за 2020. годину „Нова ера“ у Центру за културну деконтаминацију

Коракс: Моје карикатуре могу да разумеју и неписмени

За примитивце карикатура је увреда, зато жучно реагују. Изгледа да смо Душан Петричић и ја постали реметилачки фактор, казао је карикатуриста Предраг Кораксић Коракс на промоцији календара са његовим карикатурама за 2020. годину „Нова ера“.

У Центру за културну деконтаминацију, у Бирчаниновој 21, данас се одржава промоција Кораксовог календара за наредну годину „Нова ера“. Између 11 и 17 часова можете купити календаре, дружите се са новинарима и уредницима листа Данас, попричати са карикатуристом Кораксићем и послушати занимљиве трибине о медијској сцени у Србији.

Предраг Кораксић Коракс је на трибини поводом промоције годишњег календара истакао да није баба Ванга, али да има осећај да ће доћи до неке промене те се зато календар са његовим карикатурама за 2020. зове „Нова ера“.

– Мораће да дође до неког преокрета јер ово је неиздрживо. Не могу да прорекнем датум, али сам убеђен да ће се у следећој години десити врло важне ствари, да ћемо ући у период неког оптимизма и да ћемо се извући из овог блата, додао је он.

Присетио се и времена када је на власти био Слободан Милошевић. Како је навео, за његово време су сви ћутали, није било никаквих реакција.

– Постојао је неки разлог што је Милошевић ћутао, а био је паметнији од ових који су сада на власти. Примитивци обично реагују, врло жучно, карикатура је за њих увреда, док је интелигентни људи потпуно другачије посматрају. Можда ће се променити нека њихова гледишта. Ово су примитивци јер они на тај начин реагују, не само на карикатуру већ и на друге ствари, оценио је карикатуриста.

Како је додао,  последњих месеци десиле су се неке карикатуре које су представницима власти биле прст у око па су почели да реагују.

– Касније је и Вучић почео да реагује и да објашњава. Сада сви из власти реагују на карикатуре. Изгледа да смо Душан Петричић и ја постали реметилачки фактор, или државни непријатељи број један и два. Просто је парадокс да карикатура буде оно што им највише смета, казао је Кораксић.

Главни и одговорни уредник листа Данас Драгољуб Дража Петровић рекао је да кад год га Кораксић позове и пита за мишљење о карикатури, јер мисли да је мало оштрија, она заврши на насловној страни.

– Коракс је карикатуром, на којој је представљен Вучић са метом, направио алузију на насловницу НИН-а, а они би све време да изврше самоатентате на саме себе, ја сам то тако схватио. Само СНС и Исламска држава карикатуру виде као опасност, рекао је Петровић.

Подсетио је да је Вучић сам рекао да га Коракс представља као проститутку, али у питању је била стриптизета.

– То није исто. Председник је рекао да је срећан што живи у земљи где медији могу да га представе као проститутку. Онда имамо карикатуру Хилтера и Гебелса, 15 дана је трајала фама да је на карикатури Вучић, а онда је у Ћирилици председник рекао да ту нема њега и да су они погрешили. Њима треба тумач карикатура, а то је Вучић, сматра Петровић.

Додао је да је тумачити карикатуре на тај начин бесмислено.

– Схватају они иронију, али хоће од тога да направе случај. Нису они толико глупи него добију наредбу ’данас треба да се правимо жртве’ и онда Коракс хоће да изврши атентат на Вучића, такозвани карикири, додао је главни и одговорни уредник Данаса.

Колумниста Данаса Владимир Јокић рекао је да не зна да ли ће Кораксове карикатуре бити актуелне целе идуће године.

– Можда ће јунаци да се промене, али то што црта Коракс, мислим да је ушао у другу фазу и да је почео да се продаје јер не знам да ли сте уочили ону реплику председника Вучића да је на карикатури баш испао леп. То је мени сумњиво. Ја не знам шта ће Коракс наредно цртати, али се надам да неће дуго да црта исти лик и да ћемо оне тамо године имати ново доба, нагласио је Јокић.

Један од говорника, уредник и колумниста Данаса Божидар Андрејић рекао је да њега та врста реакције од Српске напредне странке уопште не изненађује.

– Мора у све то да се унесе један истанчан смисао политичког врха, нарочито председника, за политички маркетинг. Он садржи нешто будаласто, али налази одјека у оном делу јавности којем се Вучић обраћа. Ја не подцењујем тај део јавности, али те будалаштине који они изводе, то је намењено том свету и та нијанса, морамо бити свесни је перфидна, и врло лоше утиче и на ону критичку јавност. Јавност је код нас потпуно растурена, нема је, оценио је Андрејић.

Додао је и да у највећем броју критичних места на независним телевизијама садржај исти. „Ивановић, Кесић, Утисак недеље. Ви ћете видети да је шпиц критике на истим будалаштинама. Наседамо на ту удицу“, нагласио је Андрејић.

Након ове трибине, већина окупљене публике пришла је да поздрави Кораксића. Размењивала су се мишљења, било је похвала, а карикатуриста је неретко потписивао календаре.

Коракс у Фејсбук интервјуу: Тадић држао моје карикатуре у кабинету

Мислим да моје карикатуре могу да разумеју и неписмени, али то зависи ипак од образовања. Карикатура мало кад се погледа мора да се размисли шта је цртач хтео да каже. Каква је порука између редова иако нема никаквог текста, рекао је у „Фејсбук инетрвјуу“ листа Данас Предраг Кораксић Коракс.

– Карикатура мора да има мало шире значење. Ја се трудим да направим такве карикатуре које имају неко универзално значење и да се не односе само на оне који се на карикатури налазе. Служим се неким симболима, као што је зарђала кашика јер хоћу да подсетим људе зашто цртам ту кашику. Цртам је да се не заборави оно што се десило у Хртковцима и оно што је Шешељ поручио људима тамо, одговорио је карикатуриста на питања грађана на Фејсбук страни Данаса.

Рекао је да се карикатуром бави од своје 17 године.

– Тада сам схватио да ће ово бити мој позив. Док је Тито био жив није било могуће цртати ликове, а то је била моја жеља. Кад је требало да одем у пензију пружила ми се шанса да се бавим оним што сам хтео. Да могу да уперим своју оштрицу тамо где треба, присетио се карикатуриста.

Оценио је да прави карикатуриста мора да се бави углавном злоупотребама политичара. „Сви редом, од Милошевића, су заслужили моју критичку карикатуру“, додао је он.

– За време Тадића је била потпуно друга ситуација, није било повода за ову врсту карикатуре коју радим кад је у питању Вучић. Тадић је чак волео моје карикатуре, водио је рачуна о томе шта цртам, купио је 20 мојих оригинала и ставио их у свој кабинет, позвао ме на кафу да их видим, упоредио је наш овонедељни саговорник у „Интервјуу на мрежи“ однос представника ове и претходне власти према карикатури.

Гордана Суша: Коракс је лековит. Ја бих га преписивала као дневну дозу антидепресива

Професор ФПН Ђорђе Павићевић казао је да очекује да ће 2020. година бити бурна.

“Какав ће исход бити то тешко можемо да наслутимо јер ствари се котрљају и у институцијама и ван институција”, истакао је Павићевић.

На питање модераторке колико карикатура може утицати на јавност, одговорио је да утицај може бити већи него што се углавном мисли.

“Карикатуре кад су добре имају доста велики утицај. На срећу, ми имамо доста добре карикатуристе”, рекао је он и додао да је 90-их година, као млади научник, кад год је размишљао како да представи неке појаве у друштву, наилазио на феноменалне Кораксове карикатуре које су све то објашњавале у само једној слици, те да се моћ карикатура управо и огледа у томе што јој успевају неке ствари које политичкој теорији некад не могу, “мада је и за добре карикатуре потребна велика мука и велико искуство”.

Павићевић је рекао и да власт угрожава све оно што им обара рејтинг, а то је демистификација онога што раде.

“Они би волели да људи виде само слику и о њима и о њиховим противницима онако како то они продају у својим медијима и све друго је непожељно”, рекао је овај професор ФПН.

Бивши директор Драме Народног позоришта Жељко Хубач истакао је да су позоришта у Србији данас осуђена на цензуру “појединих локалних кабадахија”, али и да је позоришна публика мала те и нема много простора за то.

“У последњих годину дана имате укупно седам премијера, од тога стално померате премијере. На делу је разарање институције театара, као и свих других институција, а Народно позориште је ту чак и у понајбољој ситуацији”, истакао је Хубач.

Он је у закључио да је у Србији на снази потпуно бахат однос према свим институцијама, што у позоришту наводи глумце да иду у друге продукције, филмове и серије, те да је питање ко би у нашој држави уопште произвео системске промене. Ипак, излагање је завршио у оптимистичном тону.

“Мислим да долази време кад нам је све прекипело”, закључио је Хубач.

Новинарка Гордана Суша истакла је да је део грађана данас потпуно депримиран, део бесан, и да, иако је највећи део медија под контролом, добро то што се у овим аферама независни и слободни медији међусобно подржавају.

“И пре три године су истраживачке редакције БИРН, КРИК и ЦИНС објављивале добре приче, аил су се традиционални медији устезали да то објављују. А сада, када се прича објави, то полако почне да се шири преко Данаса, Времена, Нина и других независних медија”, поручила је Суша.

Она је истакла да су Кораксове карикатуре толико утицале на њен доживљај појединих људи са политичке сцене да, када помисли на њих, помисли да оно како их Коракс представља у својим карикатурама.

“И дан данас кад видим Кравица млеко ја помислим на Миру Марковић”, казала је ова новинарка и додала: “Коракс је лековит. Ја бих га преписивала као дневну дозу антидепресива. Живимо у земљи са епресивним становништвом, и сад замислите човека који свакодневно успева да измами осмех. Браво Коракс!”, поручила је Суша.

Календар за 2020. годину са карикатурама Предрага Кораксића Коракса „Нова ера“ у продаји је од четвртка, 12. децембра, а може се наручити и путем редакције Данаса на prodaja@danas.rs, или на телефон 011 344 11 86. Такође, календар се може набавити путем нашег веб шопа.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси