Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Вучић о блокади РТС: Гарантујем да нико неће бити угрожен
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 12. 2019.

Аутор: Бета, Инсајдер Извор: Инсајдер

Вучић о блокади РТС: Гарантујем да нико неће бити угрожен

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас поводом блокаде улаза Радио-телевизије Србије (РТС), коју је организовао Савез за Србију (СЗС), да неће бити никакве примене силе, као ни оне за коју постоји законско право.

“Немојте да се секирате. Гарантујем да нико неће бити угрожен. Мала група људи (која блокира РТС) не може да учини ништа”, рекао је Вучић одговарајући на питање новинарке јавног сервиса, након што се састао са министарком одбране Француске Флоранс Парли.

Лидери СЗС, симпатизери те опозиционе групације и грађани започели су данас, нешто после поднева, блокаду свих улаза у зграду РТС због тога што, како су навели, та телевизија већ осам година не ради професионално свој посао.

Раније је најављено да ће блокада трајати до 20 часова.

Председник Народне странке и један од лидера СзС Вук Јеремић рекао је да циљ није насиље, већ да се симболички укаже на то да јавни сервис, како је рекао, не врши своју функцију која је предвиђена законом.

“Биће мирно и уколико не буде провокација, разићи ћемо се у осам сати”, навео је Јеремић, а преноси Н1.

Он је додао да нико од окупљених неће покушати да уђе у зграду. Јеремић је оптужио актуелно руководство РТС-а да је директан извршилац наредби врха СНС-а, односно председника Вучића и његовог кабинета.

Упитан да ли и СЗС данашњом акцијом врши притисак на РТС, Јеремић је рекао да су у том опозиционом савезу “свесни да ово неће донети резултат какав има један телефонски позив председникове медијске саветнице или председника лично”.

“Ми немамо ту моћ коју је нагомилао председник Републике. Ако ово хоћете да окарактериштете као притисак, у реду. Али ово је притисак који желимо да пружимо да би се РТС ослободио”, навео је он.

Јавни сервис је јуче саопштио да су у последњих годину дана запослени на тој телевизији изложени притисцима „због којих повремено нису у могућности да свој посао обављају на професионалан начин”.

„Није реч о вербалним критикама које су за медијски јавни сервис у Србији уобичајене иако су често неоправдане, непримерене и увредљиве. Реч је о акцијама дела политичке јавности које прелазе границу пристојног грађанског понашања и политичког деловања. Запослени на јавном сервису физички се спречавају у обављању посла, а имовина РТС-а се оштећује и уништава. Најдрастичнији пример је упад политичких активиста у зграду РТС-а 16. марта ове године са циљем да се прекине редован програм и силом наметне уређивачка политика унета са улице“, објавио је РТС.

Како се наводи, најскорији примери су блокада свих улаза у главну зграду РТС-а, чиме се запосленима и гостима у програму онемогућава слободно кретање и рад.

„Осим што је овакво понашање недопустиво, оно је и веома опасно и до сада су пуком срећом и разумним понашањем органа безбедности избегнуте озбиљне и несагледиве лоше последице за све. Срећу и стрпљење опасно је даље изазивати, због чега апелујемо на целокупну политичку јавност Србије и света, као и на и домаће и међународне медијске организације и удружења да овакво понашање осуде, а подстрекаче и виновнике уразуме, уколико је то могуће, да не буде касно”, истичу на РТС.

Како додају, друштво има легалне и ефикасне механизме за исправљање свих неправилности у раду РТС-а и истичу да то не сме да се ради физичким насиљем.

„Посебно је неприхватљиво и опасно иницирање талачке кризе што је прави опис блокаде којој су изложени сви који се затекну у згради РТС-а. Ко то ради не треба да очекује да ће РТС да му отвори простор за промовисање таквих политичких идеја, насилничког понашања и позивања на кршење закона”, наводе на РТС.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси