Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Узбуњивач Обрадовић добитник признања Куће људских права
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 12. 2019.

Аутор: Бета Извор: Данас

Узбуњивач Обрадовић добитник признања Куће људских права

Узбуњивач Александар Обрадовић добитник је овогодишњег признања Куће људских права поводом Међународног дана људских права, као и Регулаторни институт за обновљиве изворе енергије и заштиту животне средине (РЕРИ) и Марија Ратковић јер је допринела подизању свести о превенцији рака грлића материце.

Признање је уместо Александра Обадовића који је у кућном притвору, примила је његова супруга Катарина, преневши његову захвалност и оцену да присуствујемо, како је навео у поруци, бројним примерима кршења људских права у Србији.

„Људска права су камен демократије друштва, међутим то је у Србији само реч“, навео је у поруци Обрадовић.

У образложењу за доделу признања наведено је да се Обрадовић бори за право јавности да зна како се троши новац пореских обвезника и како послује предузеће од великог значаја за безбедност грађана Србије.

„Када институције постану таоци приватних интереса, онда постају највећа претња и најстрожа казна. То је управо највећа препрека заштити људских права. А са тиме се управо суочио Обрадовић“, наведено је у образложењу.

За Марију Ратковић је наведено да се суочила са једном од најтежих борби у животу било ког човека – борбом за живот када јој је дијагностификован грлић материце, као и да својом борбом значајно помогла и борби других.

„Њена борба резултирала је иницијативом да се о трошку здравственог осигурања обезбеди вакцина против хуманог папилома вируса“, наведено је у образложењу.

Она је, примајући признање, испричала да је борећи се против болети схватила колико је то превелик терет за појединца, наводећи да је могуће системски се изборити са раком и да не будете усамљени у својој борби.

У образложењу за додељивање признања за РЕРИ констатовано је да је Србија ниско котирана на сваком списку када је у питању очување животне средине и да држава као да се труди да буде забележена црвеним маркером, када је у питању квалитет ваздуха, воде минихидроцентрале, сеча дрвећа.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси