Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Заветница би да угаси "Јужне вести", а Цветановић би да их преваспитава
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 12. 2019.

Аутор: Милан Зиројевић, Бојана Стаменковић Извор: Јужне вести

Заветница би да угаси "Јужне вести", а Цветановић би да их преваспитава

Одборница Заветника у нишком парламенту Јелена Ђорђевић прети да ће угасити Јужне вести кад дође на власт, незадовољна тиме што се о њој не пише више. Сличне тегобе има и градоначелник Лесковца Горан Цветановић (СНС) који каже да се о њему не пише позитивно, па је одлучио да дискримише медије и да не одговара на питања Јужних вести, што му је обавеза као функционеру.

У десетогодишњој историји Јужних вести било је многих који би да угасе или уређују најчитанији независни медиј на југу Србије, а најозбиљњија је била шестомесечна опсада и кампања Пореске управе прошле године.

У листу потенцијалних цензора који прете и притискају медије уписала се и нишка политичарка, одборница Српске странке Заветници Јелена Ђорђевић.

Да се ја питам, Јужне вести би биле угашене! - ускликнула је Ђорђевићева.

Као разлог за овај Фејсбук поход на независност медија навела је то што није пренета њена говоранција са седнице градске скупштине у петак, а за све нуди и објашњење које укључује и Сороша.

На овај начин ЈВ манипулишу грађанима, који не подржавају рад власти, који не верују ни бившој власти тј. Савезу, који желе нешто ново и уједно скривају постојање опције која јесте прави представник Трећег пута, ван власти и квази-опозиције СзС. Толико немају границе, да сада јасно стављају свима на знање: Да, Нас финансира Сорош који подржава Савез и за нас Савез јесте опозиција, а ону праву опозицију Заветнике стрпаћемо у кош са влашћу, на тај начин што ћемо прикривати свесно њихов прави, опозициони рад и деловање. Срам вас било! И вас и Информер и остале лажљве медије угасићемо кад додје наше време. Будите сигурни! - запретила је Ђорђевићева.

Питања да ли зна ко је Јелена Ђорђевић и да ли је икако спречава у њеној политичкој каријери, послата су и Џорџу Сорошу преко његове фондације.

А политички пут Јелене Ђорђевић кроз разне странке и јавна предузећа, можете прочитати у рубрици "Ко је ко".

Цветановић има други проблем - не пише се “позитивно”

Осуђивани насилник над женама, који је јуче у Лесковцу био на протесту против "насиља" над Вучићем, градоначелник Горан Цветановић не жели да одговара на питања медија јер му се не свиђају.

Тако није желео да одговори на питања о организацији јучерашњег лесковачког протеста против НИН-а и Данаса и папирнатог атентата на Вучића насловницама и карикатурама, а и сматра да је скупштинска сала после Градског већа “неприкладно место за политичка питања”.

Госпођо, ово је Градско веће, Ви ме питате нешто потпуно политички. Немам намеру, нарочито за ваш медиј, да дајем такве одговоре. И јуче сте исто тако наступали. Ви знате, ниједном нисте објавили ниједну вест да ја учествујем као градоначелник, а да је позитивно. Никада ниједну вест. Само негативно. како Ви очекујете онда неку сарадњу. Медији се састоје у томе да објављују нешто негативно, али и да објављују нешто што је позитивно. Никада ништа нисте објавили позитивно и, ако објавите нешто за Град, ја не постојим. А све што је негативно објављујете. Ви сами треба да видите колико сте објективни и колико се бавите правим новинарством - рекао је Цветановић.

Политичари никако да схвате да медији не служе за њихову пропаганду

Председник Независног удружења новинара Србије ове случајеве објашњава тиме да политичари давно замислили да медији морају да служе њима, а не јавном интересу.

Такав модел поставио је Вучић, а сви по угледу на њега мисле да могу да се понашају како хоће и докле хоће. Ја мислим да неће моћи још дуго тако јер су се запетљали у своје изливе мржњи, неотесаност и безобразлук, а да новинари треба да наставе свој посао и постављају питања - каже Бодрожић.

Председник НУНС подсећа да Јужне вести дуго трпе разне притиске, па није ни чудо што су и Заветници од власти преузели исту матрицу понашања.

Показали сте много пута да свој посао радите професионално. Та одборница жели да јој испуњавате жеље, па се на то немојте обазирати, а градоначелник Лесковца је познат по својим лудачким изјавама из времена док је био радикал, а истиче се и сада недемократским поступцима - каже Бодрожић.

Закључује и да је све очекивано јер напредњаци желе медије као своју разгласну таблу.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси