Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Карикатуристи: Метафора није мета
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 12. 2019.

Аутор: Катарина Живановић Извор: Данас

Стрип цртачи о порукама које је послала насловница нашег листа у суботу

Карикатуристи: Метафора није мета

Лист Данас је протеклог викенда био главна мета напада државних функционера, чланова СНС-а и режимских гласила јер смо, према њиховом виђењу, позивали на убиство председника Србије и то – карикатуром.

Узалуд су наш карикатуриста Предраг Кораксић Коракс и бројни слободномислећи људи покушавали да објасне да је у питању иронија, и да нацртани Александар Вучић није мета, већ мета на његовим грудима испред празног снајпера представља метафора на све наводне нападе на њега које „храбро“ прихвата.

Карикатуриста Данаса Предраг Кораксић Коракс оценио је за наш лист да политичари у његовим карикатурама не разумеју иронију него је схватају буквално. Он је појаснио да је на ироничан начин представио читаву причу око снајпера, односно претходно повучене фотографије са насловне стране НИН-а, која је такође подигла прашину у јавности.

Коракс је и за Н1 појаснио да његова карикатура представља ироничну порука коју власт није схватила, јер њени представници очигледно не знају шта је иронија.

– Мислим да је то недостатак општег образовања. Невероватно је да ти људи који имају толико диплома, не разумеју шта је иронија. Иронија је оно када ви гледате један цртеж или једну поруку увек је супротно од онога што буквално видите“, рекао Коракс. Он је навео да је размишљао како би могао да иронично представи читаву причу око НИН-а и додао да је то и урадио.

– Шта да вам кажем, ја идем даље да цртам, а господин председник Вучић, он ће да иде да отвара путеве и да затвара узбуњиваче – истакао је наш карикатуриста.

Упитан да ли се плаши да редакција Данаса може да прође као редакција Шарли Ебдоа, Коракс је рекао да је свашта могуће.

– Ја се нисам плашио ни када је био Милошевић. Моја оштрица критике је била директно упућена њему, без икакве задршке. Нисам ту имао никакву цензуру, ни аутоцензуру. Ја сам увек говорио оно што сам мислио, тако и сада радим, па шта буде, није важно. Нисам ја толико важан, а можда сам и важан, не знам. Ја ћу да наставим и даље да радим у том стилу. Оно што мислим, ја ћу то и да урадим, без обзира на последице – закључио је.

Јутарњи програм ТВ Пинк у суботу био је посвећен насловној страни Данаса а гости Предрага Сарапе, од Горана Весића преко Владимира Ђукановића, до мање познатих симпатизера власти, листом су нашу насловницу оценили као позив на убиство председника. Један од гостију је чак и констатовао да не зна шта у овој ситуацији да се уради „сем да се сви, као хришћани, помолимо за редакцију Данаса“. Сарапа се осврнуо на рад нашег карикатуристе, тенденциозно износећи неистину да Коракс у време Милошевића није цртао такве карикатуре и да је његов тадашњи домет био „цвет у коси Мире Марковић“.

Карикатуриста Душан Петричић каже за Данас да је хистерија која се усковитлала последњих дана „око сјајне Кораксове карикатуре“ у Данасу и њеног повода, насловне стране НИН-а, „добар тренутак да дефинитивно разрешимо неколико питања“.

– За све оне који имају проблем са тумачењем поруке карикатура, најчешће из незнања и глупости а понекад намерно, Кораксова карикатура никако, ни једним детаљем не позива на атентат. Она позива на хитну и неодложну хоспитализацију. Лечење или хапшење су једине опције које као предлог или најаву понекад можете наћи и у Кораксовим и у мојим карикатурама – истиче Петричић.

Он додаје да на насловној страни НИН-а „која је тако жестоко узнемирила појединце од Београда до Берлина“ имамо два доминантна елемента – пушку и Вучића, од којих је, како каже, овај други неупоредиво опаснији за животе, мир, спокој, ментално здравље и будућност нације. „Ако већ дође до накнадних техничких интервенција и у овом случају а и иначе, не би требало уклањати целу фотографију. Само ЊЕГА!“, сматра Петричић.

– Да се подсетимо и једном за свагда запамтимо – у перманентно подељеној Србији само једна страна је склона насиљу и атентатима. А то је Вучићева страна. Неинтелигентно је и безобразно за то оптуживати пристојну, демократску и цивилизовану страну – закључује Душан Петричић, који је такође често био на удару напредњака због својих карикатура.

На неразумевање, осуду и нападе, наилазио је и карикатуриста Блица Марко Сомборац који каже за наш лист да почиње да бива напорно стално објашњавање да нема разлога за хистерију владајуће странке, да је карикатура – метафора, и слично.

– Али ајде, нека буде да су у праву, и већ једном нек ухапсе све које су досад сумњичили, па да народ може слободно да живи без страха од толико атентатора који шетају градом. Дакле, редом: 97 убица из Јајинаца, масакратор са инаугурације, Тома, Зорана, и ево сад Ћулибрк, Коракс, опозиција, а чујем раније да је и мене Весић исто спомињао. Нека нас ухапсе, па да завршимо са тим – закључује Марко Сомборац.

Ромчевић: Хумор је тест интелигенције

Говорећи о Кораксовој карикатури, професор ФДУ Небојша Ромчевић оценио је у Новом дану на Н1 да је „хумор незгодна ствар, јер је и тест интелигенције“. „Свако ко не види да је у карикатури предмет аутовиктимизација председника, док се то не види, може бити само резултат глупости или злонамерности и дизање некакве панике. Кораксова карикатура не црта мету, него се појављује човек са нацртаном метом пред пушком иза које нико не стоји и глуми жртву“, рекао је он додајући да је за хумор потребна интелигенција, а не послушност.

Видојковић: Вучић треба да се боји пословних пријатеља

– Карикатура савршено осликава управо ово што се после ње и десило – Вучићево курчење пред празном пушком. Он не треба да се боји политичких непријатеља већ пословних пријатеља – каже за Данас писац Марко Видојковић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси