Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Премијер Малте најавио повлачење после притиска јавности због убиства новинарке
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 12. 2019.

Аутор: Срна Извор: Н1

Премијер Малте најавио повлачење после притиска јавности због убиства новинарке

Премијер Малте Џозеф Мускат изјавио је вечерас данас да планира да се повуче са функције. Мускат је у телевизијском обраћању рекао да ће затражити од своје Лабуристичке странке да покрене поступак за избор новог лидера 12. јануара.

Позиви Мускату да се повуче све су гласнији након што је истрага убиства новинарке Дафне Каруана Галиције, утврдила повезаност истакнутог бизнисмена са владиним министрима и званичницима.

И вечерас се хиљаде људи окупило у Валети, главном граду Малте, захтевајући правду за убијену новинарку и оставку Муската.

Демонстранти су окупили испред парламента и зграде суда носећи фотографију Галиције, која је убијена 2017. године у експлозији бомбе подметнуте под аутомобил.

Грађани су носили и фотографије бившег шефа кабинета премијера Малте Кита Шембрија, који је испитан у вези са убиством, те Мелвина Теуме, наводног посредника у убиству новинарке.

Посебан бес народа изазвала је јучерашња одлука суда да за саучесништво у убиству оптужи бизнисмена Јоргена Фенека, који је одбацио све оптужбе. Још три мушкарца су у притвору због убиства новинарке.

Фенек је прошле године идентификован као власник мистериозне компаније регистроване у Дубаију "17 блек", а која се појављује у такозваним Панамским документима из 2016. године, које је истраживала Галиција.

Осим тога, Фенек се доводи у везу са владиним званичницима, наводи ББЦ.

Према неким информацијама компанија "17 блек" тајно је исплаћивала одређене суме компанијама које је основао Шембри и министар туризма Конрад Мизи.

Министар економије Малте Крис Кардона вратио се на функцију након што је сам себе суспендовао 26. новембра након саслушања у полицији.

Мускат је на власти већ шест година након што је победио на изборима у два наврата.  

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси