Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  У Нишу одржан протест напредњака против насловница НИН-а и Данаса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 12. 2019.

Аутор: З. Миладиновић Извор: Данас

У Нишу одржан протест напредњака против насловница НИН-а и Данаса

Више стотина присталица председника Србије и Српске напредне странке (СНС) Александра Вучића протествовало је данас у центру Ниша против насловница недељника НИН и дневног листа Данас, на којима су Вучићева фотографија, односно карикатура, које, како су оценили, “позивају на његово убиство”.

Они су новинарима потврдили да протествују због повучене насловне стране НИН-а, на којој је кропована (умањена) Танјугова фотографија на којој се види Вучић испред снајпера постављеног на столу, снимљена приликом његове посете осмом Међународном сајму наоружања и војне опреме у Београду, 27. јуна 2017. године. Фотографијом је илустрована ударна прича у том броју о сумњи у малверзације у ваљевском Крушику, у које је “умешан” и отац министра полиције Небојше Стефановића.

Њихов протест изазвала је, рекли су, и карикатура Предрага Кораксића Коракса на насловној страни викенд издања Данаса, на којој се налази Вучић који се сам намешта испред снајпера на столу, откопчавајући блузу испод које се види исцртана мета на грудима. Карикатуром је илустрован текст у којем се наводи да фирма ГИМ, која се доводи у везу са оцем министра полиције, претри Данасу подизањем тужби уколико настави да пише о њој и случају Крушик.

Нишки демонстранти су носили велике пароле „Стоп крвавом сценарију“ и „Ђиласе не убијај Србију“, а на почетку протесне шетње подељени су им леци са натписом „Стоп“ и исцртаном метом, које су подизали увис. На скупу није било страначких обележја.

Они су прошетали од зграде Народног позоришта, поред зграде Скупштине града, до Тржног центра “Калча”, где се протест завршио. Међу њима су примећени и градски функционери из СНС-а, међу којима заменик градоначелника Милош Банђур, градски већник Братислав Вучковић, начелница Нишавског округа Драгана Сотировски и други.

Мада су окупљени следили руководство нишког СНС-а на челу са повереником за Ниш Звезданом Миловановићем, он је негирао да је скуп организовала ова странка. Према његовим речима, организатор је “нека група са фејбука”, без прецизирања о којој групи је реч.

 

Према незваничним изворима Данаса, скуп је организовала нишка СНС, која је наводно одредила квоте за општинске одборе, а они организовано звали чланство да “у што већем броју дођу и подрже председника којем прете медији и опозиција предвођена Драганом Ђиласом”. Они су казали да да то наводно није била директива из централе странке, већ да су на идеју дошли сами нишки напредњаци, али „после разговора са некима из Београда“.

Напредњаци на Скупштини града: Специјални рат против Вучића

Напредњачки одборници су и на последњој седници Скупштине града, одржаној прошлог петка, изнели низ критика и увреда на рачун насловнице НИН-а и “оних који стоје иза ње”.У томе је предњачио одборник Бобан Џунић, оцењујући да „у председника нишани шачица оних који би да се овако обрачунавају са политичким неистомишљеницима“, да је то „нишањење у срце Србије“ и да је реч о „специјалном рату“. Међу најоштријим критичарима насловнице биле су и две одборнице које су раније припадале Демократрској странци, а које данас делују у оквиру одборничке групе СНС-а. Пре седнице Скупштине насловницу је осудио и градоначелник Ниша функционер СНС-а Дарко Булатовић, који је оценио да она представља “позив на убиство” и позвао тужилаштво да реагује.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси