Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Полемика о насловној НИН-а и карикатури Данаса: Ко коме заправо црта мету
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 12. 2019.

Аутор: Жаклина Таталовић Извор: Н1

Полемика о насловној НИН-а и карикатури Данаса: Ко коме заправо црта мету

Ко коме заправо црта мету? Насловне стране политичарима или политичари независним новинарима када стигну до приче која властима не одговара. На примеру насловне стране НИН-а види се да је битно ко објави фотографију, ако је објави агенција Танјуг није спорна, ако исту фотографију објави независни недељник притисак иде до тога да се мета црта директно новинарима.

Новинари који се баве својим послом, а не пропагандом, од власти исте секунде добијају етикете.

Тако је саветница председника Републике Сузана Васиљевић за новинара ТВ Н1 Миодрага Совиља, после инсистирања да му Александар Вучић на конференцији за новинаре одговори на постављено питање, рекла: "Ја се надам да млади колега Миодраг Совиљ на такав начин не разговара са својим родитељима."

Док је државна секретарка у Министарству унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић, након емитовања документарца "Мега дипломац" о студијама министра Небојше Стефановића, за нашег колегу Адама Сантовца казала: "Овај новинар Сантовац је један обичан лажов."

Премијерка Србије Ана Брнабић на следећи начин објашњава грађанима како се прави насловна страна недељних новина (НИН):

"Од стотине различитих фотографија они су изабрали ову фотографију, онда су је кроповали, смањили на начин да сајпер буде уперен директно у председника."

И овако се министар одбране Александар Вулин обраћа јавности када је у питању карикатура Предрага Кораксића Коракса у листу Данас:

"Не знам да ли уредници Данаса и НИН-а могу својој деци да објасне зашто желе нечију смрт, не знам да ли својој деци могу да објасне зашто желе смрт председника Вучића."

Новинар Слободан Ступар оцењује да је веома важно ко објављује исту фотографију, али и ко је одобрава.

"Таблоиди у договору са Вучићем праве такве насловне стране. Дакле, Вучић лично одобрава такву насловну страну. Ово у Данасу и НИН-у није одобравао", истиче Ступар.

Да је некима све дозвољено, а некима не, потврдио је и аналитичар Небојша Крстић некадашњи саветник Бориса Тадића, гостујући на једној телевизији са националном фреквенцијом.

"Пазите овај скандал није потекао од неког таблоида најгоре врсте у којима имамо те скандале на дневној бази, па кажете ово је још само један од", навео је Крстић.

Председник Србије Александар Вучић каже ни да му насловна страна НИН-а, ни карикатура у Данасу не смета.

"Ја жалим што су то склонили, ја волим да се то види, да се види та патолошка мржња да се види да осим патолошке мржње ту нема ничега", каже Вучић.

Вучић је опседнут медијима, и јако се плаши медија које не контролише, тврди Ступар.

"Ми живимо у свакодневици његов унутрашњи немир, и то је тај проблем који има он са нама, али и ми са њим", оцењује Ступар.

Уредник НИН-а Милан Ћулибрк на све критике одговорио је питањем да ли је ико прочитао издање тог недељника чију су насловну страну коментарисали.

Осим тога што је битно ко објављује фотографију спорне су већ дуже време и карикатуре које су, како објашњава професор Факултета драмских уметности Небојша Ромчевић, и тест интелигенције.

"Свакако да Кораксова карикатура не црта мету него се човек појављује са нацртаном метом пред пушком иза које нико не стоји и глуми жртву", указује он.

Иза фотографија, карикатура и бројних питања остао је текст о Крушику, остале су и даље неразјашњене чињенице због којих је једина јасна мета узбуњивач Александар Обрадовић који је и даље у кућном притвору.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси