Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Повереница: У извештавању о насиљу над женама пише се сензационалистички
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 11. 2019.

Аутор: Бета Извор: Н1

Повереница: У извештавању о насиљу над женама пише се сензационалистички

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић изјавила је да се о насиљу над женама у појединим медијима и даље извештава сензационалистички и да се и даље користе речи и изрази који утичу на релативизацију злочина, крши достојанство и приватност жртве.

"Убиство жене није 'љубав са трагичним крајем'", а насилни злочинац није 'домаћин човек који се претворио у монструма'. Посебан проблем представља изношење детаља, сведочења, нагадјања и претпоставки, где се готово по правилу, љубомора као мотив за насиље, тумачи као доказ љубави, чиме се индиректно креира атмосфера разумевања за насилнике", рекла је Јанковић у писаној изјави поводом Међународног дана борбе против насиља над женама.

Она је навела да медији пре свега морају бити свесни да знатижеља јавности не може бити изнад јавног интереса - а то је јасна и недвосмислена осуда злочина.

Према њеним речима, свака од 28 жена које су убијене у породичном и партнерском насиљу од почетка године, опомена су да се најмање радило на превенцији насиља над женама, такође "чињеница је и да у неким случајевима надлежни нису на време реаговали, а органи у ланцу заштите нису сарадјивали на адекватан начин".

"Велики је проблем и што жене жртве насиља годинама трпе и не могу да напусте насилника због тога што финансијски нису обезбеђене, а када то и учине, немају финансијску потпору", истакла је Јанковић.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

29.11.

2019.

anonymousДринска [нерегистровани] у 04:35

Насилници су насилници

Нема оправдања за оне који немају праведан однос према женама ...Насиље је сама реч која не сме да постоји више а да не би постојала кажњавати насилнике јер постоји закон ...Нема сажаљења у закону за насилнике и нема ни у једној тачки закона "жртва је крива ". Сваком писменом је доступан текст са свим тачкама најједноставније написан прилагођен грађанима без обзира на степен образованости ...У чему је онда проблем ? Ко треба да прекине оправдавање насиља после више векова ?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси