Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Матић: Заштитити новинаре Н1, напади на медије нису периодична ствар, неће стати
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 11. 2019.

Аутор: Миона Живић Извор: Н1

Матић: Заштитити новинаре Н1, напади на медије нису периодична ствар, неће стати

Безбедност новинара Н1 јесте угрожена и не треба много аргументације да се то докаже, довољно је погледати збир догађаја који су се десили пре последњих напада на директора и новинаре Телевизије Н1, каже Веран Матић, председник Комисије за истраживање убистава новинара и члан Сталне радне групе за безбедност новинара. Гостујући у Дану уживо, Матић је рекао и да се, гледано од 2016. године, смањује број напада на новинаре, али да се повећава обим притисака које не препознаје кривично законодавство.

Претње су уследиле су после прозивки од политичара и новинара таблоида, постоји узрочно - последична веза. Југослав Ћосић је, рецимо, нападнут после интервјуа са Аљбином Куртијем. Мислим да је то заиста један уобичајен интервју и неопходан јавности да сазна мишљење човека који претендује да буде премијер Косова. Не постоји ниједан разлог због чега би кренула хајка према новинарима Н1. Слушамо овде идентичне претње које смо добијали у Б92 годинама, ја сам такође добијао те претње с вешањем на Теразијама, хтели су и да ме набијају на колац. Човек који је упутио те претње је откривен у Новом Саду и осуђен је", казао је Матић.

Према његовим речима, оно што јесте проблем је да се често у ситуацијама претњи тужиоци их различито тумаче.

"Неки кажу да то нису претње...У овом тренутку треба заштитити новинаре Н1 и других медија који су изложени претњама и отворити озбиљну дискусију о томе шта учинити са оним делом који се дефинише као притисци, а који не постоји у кривичном законодавству а представља угрожавање рада новинара", нагласио је Матић.

На питање коме се обратити новинари поводом претњи, гост Н1 каже да "компанија треба да учини све да заштити новинара и његов рад учини безбедним".

"То је најважније. Постоје медијске компаније који не подижу кривичне пријаве. На другом месту, ваш адвокат је рекао да ће тражити процену безбедности Југослава Ћосића. У том случају, држава преузима одређену врсту одговорности. На трећем месту, мислим да је важно да се обраћате институцијама у сваком тренутку, без обзира што постоји велико неповерење. Мислим да је то веома важно чинити, све што закони о медијима дозвољавају и о томе информисати грађане. Мислим да ви то добро радите", казао је Матић.

Међутим, додаје, немогуће је заштитити свакога на улици, где се често догађају неугодне ситуације.

"Ту се треба вратити на почетак - тужити сваког ко производи такву ситуацију...Рецимо, може се директно довести у вези иступ уредника једног таблоида који је тврдио да је Миодраг Совиљ питањем директно изазвао стање у којем се председник Србије нашао, са претњама које су уследиле после...Ваша улога би могла да буде добра, да доводите представнике међународних организација који се баве слободом медија и безбедности новинара. Свима нама би требала едукација када је реч о безбедности новинара", изјавио је Матић.

Како је нагласио, "ово није периодична ствар, неће стати". Додаје да нам "свима требају нова знања да се на најбољи начин припремимо за суочавање са датим проблемима".

На питање колико је опасно када неко из врха државе минимизира претње и каже да "сами од себе правите жртву", Матић каже да је то "на ономе ко то тврди".

"На такве ствари се не треба обазирати, треба документовати све што се вама догађа. И ви то и чините, аргументи које ви износите у јавност су најбоља заштита, а недопустиво је да било који званичник минимизира опасност у ситуацији када заиста може да се догоди неки напад на новинаре", казао је Матић.

Од 2016. године 10 предмета у вези са нападима на Н1

Матић, који је и члан Радне групе за безбедност новинара, казао је и да је од 2016. године, када је почело вођење посебне евиденције о кривичним делима извршеним на штету лица која обављају послове од јавног значаја у области информисања, у јавним тужилаштвима Србије до 30. септембра ове године формирано је укупно 10 предмета у вези са догађајима у којима се као учесници појављују новинари Телевизије Н1.

"У свим предметима јавна тужилаштва су водила или воде пред-истражни или кривични поступак", казао је Матић.

До сада су, наглашава, у три предмета подигнути оптужни акти, од којих су два првостепено пресуђена и од стране суда су изречене кривичне санкције и мере безбедности.

"У пет предмета у току је предузимање доказних радњи. У два предмета је утврђено да не постоји основана сумња да је извршено кривично дело", рекао је Матић и нагласио да су то подаци прикупљени до 30. септембра и не укључују најновије претње упућене новинарима Н1.

Говорећи о укупним статистичким подацима у вези са кривичним делима учињених на штету безбедности новинара, у периоду од 1. јануара 2016. до 30.септембра 2019. године, Матић је рекао да су јавним тужилаштвима поднете кривичне пријаве, односно извештаји о 194 догађаја извршених на штету безбедности новинара.

"Коначна одлука донета је у 104 предмета тј. у 53,61 одсто укупног броја предмета. Када посматрамо предмете у којима постоји основана сумња да је извршено кривично дело за које се гоњење предузима по службеној дужности, од таквих укупно 116 предмета, у 20,69 одсто је до сада изречен неки облик кривичне санкције или је гоњење уступљено страној држави, у 57,76 одсто предмета у току су доказне радње, истрага, међународна правна помоћ, или је у току главни претрес пред надлежним судом, а у 1,72 одсто случајева суд је одбио оптужни акт или ослободио оптуженог. У 19,83 одсто потенцијални извршилац је непознат", казао је Матић.

Матић је нагласио и податак да је, од оснивања Радне групе, смањен број неоткривених починилаца напада на новинаре.

"Запазио сам као податак да је било 47 одсто у 2016. неоткривених починилаца, па у следећој години је било 27, па онда осам посто, као и ове године до септембра, такође осам 8 одсто...Дакле, дошло је до смањена броја неидентификованих починилаца", рекао је Матић.

Међутим, како додаје, ако се погледа укупно стање, имамо ситуацију у којој се смањује број напада на новинаре, али се повећава обим притисака.

"То је оно што је флуидно, у најразличитијим облицима и тешко га је квалификовати кроз кривично законодавство", нагласио је.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси