Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  United Grupa Ани Брнабић: Притисци на правосуђе долазе од државних функционера
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 11. 2019.

Извор: Н1

United Grupa Ани Брнабић: Притисци на правосуђе долазе од државних функционера

Судови који мимо сваке правне логике и принципа праведности својим појединим одлукама угрожавају легитимне интересе правних субјеката, без обзира да ли се ради о компанијама или физичким лицима морају бити отворени за правне критике, наводи се у одговору United Grupe премијерки Ани Брнабић, која је на Твитеру коментарисала саопштење United Grupe.

United Grupa наводи да се из тог разлога огласила и указала на проблематично поступање суда које је омогућило конкурентским фирмама ГСС и EURO World Network увид у поверљиве пословне информације и тајне компанија СББ и City Media.

"Поводом изражавања сумње да је овом одлуком Привредног суда легализована пословна шпијунажа, премијерка Ана Брнабић нам је преко друштвене мреже Твитер поставила питање: 'Јел ово једна медијска група користи свој медијски утицај да коментарише судске одлуке и тако најдиректније врши утицај на судство у Србији'", наводи се у саопштењу United Grupe.

Компанија подсећа све државне функиционере у Србији да према оценама релевантних међународних организација и Европске комисије пре свега, опасност и притисци на независност правосуђа долазе управо од највиших државних функционера, а не од приватних компанија, а поготово не од једног од ретких независних медија.

Додаје се да је у недавно објављеном Извештају Европске комисије за Србију прецизирано да држава треба да направи озбиљне кораке у смањивању "високог степена притисака на правосуђе", а да се државни функционери уздрже од "јавног коментарисања текућих истрага, судских поступака, као и појединачних судија и тужилаца", као и да примењују прописе који су сами донели да не би "прелазили границу" коментарисања судских пресуда, а све то да би испунили обавезе преузете у процесу европских интеграција, а посебно у односу на Поглавље 23.

"Представници извршне власти у Србији упорно избегавају да схвате улогу медија у демократском друштву, због чега ни у области слободе изражавања у извештају Европске комисије 'нема никаквог напретка'. Обраћањем јавности United Grupa је као приватна компанија искористила право на слободу изражавања што укључује чак и јавну критику неправичних одлука суда и указивање јавности на такве одлуке, и то не да би се утицало на исход поступка, него да би се остварило нешто што се назива “демократска контрола рада суда", истиче се у саопштењу United Grupe.

Додаје се да ће United Grupa свакако у одбрани својих права и легитимних интереса искористити сва доступна правна средства како домаћа тако и међународна.  

У оквиру United Grupe послује и Телевизија Н1.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси