Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Брајтбарт тврди да човек који напада Југослава Ћосића не ради за њих
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 11. 2019.

Аутор: Марија Вучић Извор: Раскрикавање

Брајтбарт тврди да човек који напада Југослава Ћосића не ради за њих

Човек који се представља као новинар америчког сајта Брајтбарт, Богољуб Пјешчић, објавио је пре два дана на Твитеру фотографију документа у коме стоји да је приватна фирма директора Н1 Југослава Ћосића добијала уплате преко банке у Албанији. Иако сам документ, за који није познато из које институције потиче и да ли је аутентичан, не доказује ништа сумњиво, таблоиди већ два дана Ћосића оптужују да му „Шиптари“ дају паре.

Сам Пјешчић тврди да има доказе да новац заправо потиче од косовске владе, и да ће доказе о томе објавити наредних дана на Фејсбук страници „Србија у срцу“ за коју тврди да је Брајтбартова. Међутим, из Брајтбарта за Раскрикавање кажу да Пјешчић није њихов новинар нити су икада чули за њега. „Ви то објавите и обиће Вам се о главу, осрамотићете се горе него Ћосић“, поручио је Пјешчић новинарки Раскрикавања.

У документу на фотографији коју је Богољуб Пјешћић објавио на Твитеру, стоји да „базе готовинских и сумњивих трансакција Управе не евидентирају трансакције за правно лице Кеyцоннецтион медиа (фирма Југослава Ћосића)“.

У наставку се наводи да је у периодима од 2008. године, фирма имала новчане уплате по налогу америчке амбасаде и америчких организација на име поклона и помоћи, као и приливе од око 250.000 евра преко једне банке у Албанији.

Пјешчић је уз ту фотографију на Твитеру написао да је Ћосић обичан плаћеник и слугар, а читава ствар је дан касније као по команди завршила у водећим таблоидима - Информеру, Ало-у и Српском телеграфу.

Ћосић је у саопштењу појаснио порекло свих уплата, а за ону која је ишла преко банке у Албанији објаснио уговором који је његова фирма имала са албанском компанијом Генер2 која се бави грађевинском индустријом, телекомуникацијама и малопродајом.

„Консултантски уговор је био специфично везан искључиво за оснивање нове телевизије из Тиране, А2, која је ексклузивни партнер CNN-а и чији је инвеститор Генер2“, саопштио је Ћосић.

Пјешчић: Осрамотићете се као Ћосић

Богољуб Пјешчић у изјави за Раскрикавање тврди да је документ легално набављен, али није хтео да каже из које институције (на документу се наводи само „Управа“).

То што на самом папиру који је објавио, а који су преузели таблоиди, стоји да „базе готовинских и сумњивих трансакција Управе не евидентирају трансакције за правно лице Кеyцоннецтион медиа“, за Пјешчића не значи да није било сумњивих трансакција ове фирме, већ да „чак и државни органи нису били упознати са неким стварима“.

Како каже, Ћосићево објашњење у вези са фирмом из Албаније је „поптуно несувисло“ и наводи да ће објавити доказе о томе да је поменути новац заправо са Косова, односно да га је наводно косовска влада уплатила једном инвестиционом фонду у Албанији која га је пребацила трећем лицу, а треће лице Ћосићевој фирми.

Докази ће, како наводи, бити објављени на Фејсбук страници „Србија у срцу“ за коју Пјешчић тврди да припада Брајтбарту и носи њихов лого, као и домен Бреитбарт.рс који још увек нема никакав садржај, а регистрант сајта је скривен. Почеће са радом, каже, када Брајтбарт буде тако одлучио.

С обзиром да се Пјешчић представља као новинар Брајтбарта, Раскрикавање је питало ову медијску организацију да ли је Пјешчић њихов новинар, да ли им је познато ко је он, да ли су поменуте странице њихове или са њима повезане на било који начин, као и да ли воде било коју веб страницу, Фејсбук страницу или Твитер налог у Србији.

Одговор на сва питања је био - не.

Богољуб Пјешчић не ради за Breitbart News Network. Никад нисмо чули за њега. Никад није радио за Брајтбарт нити нас представља на било који начин“, наводи се у званичном одговору портпаролке Елизабет Мур.

Када га је новинарка Раскрикавања суочила са овим, Пјешчић је рекао „Одлично“.

- Шта је одлично?

- Ја не знам ко Вам је то рекао…

- Брајтбарт.

- Ок, можда нисте дошли до правог човека.

- Дошла сам до правог човека. Контактирала сам и уредништво, ПР тим...

- Контактирајте господина Стивена Бенона (бившег директора Брајтбарта и бившег Трамповог стратега, прим. аут)

- Контактирала сам људе, не знају ко сте Ви.

- Добро, ето, не знају.

- Ви тврдите и даље да сте њихов новинар?

- Па добро је л’ смо то већ расправили?

- Како смо расправили, ево ја Вас сад питам, кажу да нисте њихов новинар?

- Па каже и Ћосић да није примио новац, па је онда рекао да је примио, па је прво то био напад на… Ви мене константно провоцирате. (...)

- Имам одговор из једне компаније да Ви нисте њихов запослени. Да ли Ви и даље тврдите да јесте њихов запослени?

- Је л’ Ви схватате да је Брајтбарт огромна фирма и да постоји већ шест њихових дивизија? Питање је од кога сте Ви добили одговор, и којој дивизији ми уопште припадамо и којој организационој јединици, и на који начин. Ви много тога не знате.

- Добро, да ли Ви тврдите да сам ја добила одговор са погрешне адресе?

- Ја не тврдим ништа, Ви објавите, ја ћу Вас демантовати, а онда ћете се осрамотити исто као Ћосић.

- Објавићу оно што имам од информација, мене интересује да ли и даље тврдите да радите за Брајтбарт? (...)

- Што, кога то интересује, осим Вас?

- Интересује јавност, с обзиром да се представљате као новинар Брајтбарта.

- И шта и да није тако?

- Ево интересује ме онда за кога радите?

- Па шта сад хоћете да Вам кажем, да радим за Вучића?

- Нећу ништа да кажем, само Вас питам за кога радите, пошто за Брајтбарт очито не радите.

- Па то је из Вашег угла, Ваше је да пробате а моје да Вам одговорим. (...) Мој одговор је да немам коментар на Вашу причу и унапред Вам кажем да ћете се осрамотити горе него Ћосић.

У разговору са новинарком Раскрикавања Пјешчић је додао и да све зна о КРИК-у и да ће све да истражи, јер „ако Ви истражујете мене, истражићу и ја Вас“.

Ви се бавите покушајем да напипате нешто. И можда сам Вам ја баш завршио да добијете такав папир. Ви не знате шта радите. Нисам ја баш тако наиван. Можда Вам је Брајтбарт баш намерно тако писао. Шта ћете онда?“, каже Пјешчић.

Навео је да новинарку интересује да дискредитује њега лично, „што је покушао и Ћосић, па је завршио како је завршио“.

Пјешчић, међутим, није имао одговор на питање шта је нелегално у томе да приватна фирма послује са фирмом из Албаније, већ је, мимо контекста разговора, реферисао на аферу са наоружањем и узвратио контрапитањем - да ли је нелегално да неко купује оружје од Крушика.

Сам Југослав Ћосић је, иначе, у саопштењу навео да сумња да је читава кампања коју против њега воде „доушник Богољуб Пјешчић, Информер, Српски телеграф, Ало и посланик Маријан Ристичевић, има само један циљ - да ме дискредитује и заплаши” и сматра да је повезана са причом о Крушику.

Доушник Пјешчић је скен документа о приходима Keyconnection Media, који је прибављен кривичним делом, објавио непосредно након најаве гостовања узбуњивача из Крушика на Н1. У истом тренутку чак три пута ме је позвао на мобилни телефон. Порука која ми је кампањом послата је да је оружје опасна тема и њен циљ је да ме застраши и угрози“, навео је Ћосић.

А да се кампања наставља, сведочи и данашњи твит Драгана Ј. Вучићевића, уредника таблоида Информер који већ други дан оптужује Ћосића да узима новац од „Шиптара“, у коме се иде корак даље:

Ау, Југославе, па ти узимаш крвави кеш од опасних криминалаца! Сутра у Информеру прича после које ништа више неће бити исто“, навео је Вучићевић.

Сутрашњи текст у Информеру је најавио и сам Пјешчић у СМС поруци упућеној новинарки Раскрикавања након телефонских интервјуа.

Обзиром да сте се бавили са мном, а не врло озбиљном темом и причом, коју сам Вам понудио, купите сутрашњи Информер, јер када неће озбиљни медији као ви, онда то раде таблоиди. Да још једном разјаснимо, без дилеме, причу сам понудио прво вама“, навео је он.

На одговор новинарке да постоје снимци разговора, и да - без дилеме - никакву причу није понудио, Пјешчић је наставио да инсистира да јесте.

„Вредности“ Брајтбарта

Богољуб Пјешчић је, иначе, одраније познат полицији. Саслушаван је у марту јер је Ћосића позвао и представио се као службеник Владе САД, односно „сарадник из одељења Хомеланд Сецуритy“ и тражио од њега доказе да је терористички напад на Новом Зеланду повезан са Србијом „или ће му бити ускраћен улазак у САД“.

Такође, саслушаван је и јер је послао претећу СМС поруку уреднику Бете Драгану Јањићу: „Ако у суботу буде нереда, чини ми се да ће Бета бити спаљена“.

Гостујући на ТВ О2, демантовао је да је претио било коме.

У жижу јавности је дошао и у априлу ове године, захваљујући сада угашеној страници „Србија наша земља“, која је служила таргетирању истраживачких редакција и независних новинара.

Тако је, на пример, о Недиму Сејдиновићу, некадашњем председнику Независног друштва новинара Војводине, у небројено наврата на тој страници објављивано да је војвођански сепаратиста и исламски фанатик који презире Србију и Србе, а у бројним коментарима прећено му је смрћу и протеривањем. Прозивани су и други новинари да примају новац од Сороша да би дестабилизовали земљу.

И Сејдиновић, и Н1, подносили су пријаве против странице која је у једном моменту бројала стотинак хиљада људи, а сада је угашена.

Тада се јавност бавила питањем да ли Брајтбарт долази у Србију, с обзиром да је на страници „Србија наша земља“ стајао линк ка Breitbart.rs, страници која је регистрована фебруара ове године, али је регистрант сакривен, а на сајту и даље нема садржаја.

Пјешчић је тада, према писању Balkan Insighta, сам рекао на Твитеру да он води овај сајт, али је убрзо рекао да више није власник.

Иако нигде није било потврде од Брајтбарта да је то њихов сајт, ни њихова страница, нити да долазе у Србију, поједини медији су без провере „повезали“ или имплицирали да Брајтбарт долази.

Тако Политика, у тексту о Стиву Бенону, бившем директору Брајтбарт Њуза и Трамповом стратегу, наводи:

„Идеје овог бизнисмена, који је својевремено за Њујорк тајмс говорио о себи као о инкарнацији Дарта Вејдера, негативца из Ратова звезда, примиле су се и на нашим просторима. Фејсбук страница „Србија наша земља“ баштини вредности по којима се Бенон прославио. Овај фејсбук налог, који има директан линк према још увек неактивном порталу Брајтбарт, регистрован је у фебруару и већ има 87.000 пратилаца“, пише Политика.

„Вредности“ које је страница баштинила тицале су се ширења непроверених гласина и оптужби на рачун политичких неистомишљеника или новинара, попут тога да припадају клану „Клинтон“, да их финансира Сорош и да раде против интереса нације.

Као и вредности самог Брајтбарта - ултраконзервативног сајта који је 2007. године основао Ендру Брајтбарт , после чије смрти 2012. године на место директора долази Стив Бенон. Сајт је подржавао Трампа током председничке кампање, а Бенон прелази у Белу кућу као његов стратег и шеф изборног штаба.

Убрзо је, међутим, отпуштен, па се вратио у Брајтбарт, где је у јануару 2018. године поднео оставку.

Сајт важи за врло пристрасан и идеолошки обојен, а познат је по расизму, мизогинији, ксенофобији као и ширењу лажи и теорија завере.

Како таблоиди креирају спинове

Ово није први пут да бомбастичне тврдње без доказа, којима се неко дискредитује, стигну у таблоиде са опскурних, непознатих портала, страница, или „ботовских“ профила на Твитеру.

Сличан случај Раскрикавање је забележило почетком ове године, када је на потпуно непознатом порталу говорисрбија.цом објављен тајни снимак непознатог аутора, на коме група опозиционара разговара на састанку са службеницима амбасаде у лобију хотела.

Иако снимак не доказује ништа, тврдња је била да је то доказ да САД стоје иза тада актуелних протеста и да сви заједно хоће да направе хаос у земљи, а њу су преузели сви таблоиди и повели кампању против вођа протеста.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси