Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Александар Гајовић, државни секретар у министарству културе и информисања, за Курир: У Србији нема медијског мрака
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 11. 2019.

Аутор: Биљана Бојић Извор: kurir.rs

Морална криза у медијима постоји, а ја се притом никада нисам држао по страни, јер је моја обавеза да се та криза превазиђе

Александар Гајовић, државни секретар у министарству културе и информисања, за Курир: У Србији нема медијског мрака

Очекивана је улога опозиције да критикује, па се то њихово „незадовољство“ прелива и када је реч о медијима. Сасвим је друга ствар што њихови ставови нису утемељени у чињеницама и доказима. Њих, у ствари, у медијима има баш онолико колико је било опозиције када су они били на власти. Ни мање, ни више, каже за Курир Александар Гајовић, државни секретар у Министарству културе и информисања.

Каква је заправо медијска сцена у Србији?

- То што они тиме нису задовољни, не значи да су медији узурпирани и затворени за другачије мишљење. У сучељавањима са забринутима за слободу медија и њиховом наводном недовољном заступљеношћу у њима увек имам став - то није тачно! Плурализам и изношење другачијег виђења ствари у јавности сасвим су добро нормативно предвиђени у Србији. Сасвим је друга ствар што они много тога не прихватају као постулат демократских вредности, већ настоје да створе амбијент несигурности, безнађа, угроженост и анархије, што називају - медијским мраком.

Да ли постоји криза у нашим медијима?

- Ниједног тренутка нисам тврдио да нам је медијска сцена идеална, стално говорим да она може и мора да буде боља. Морална криза у медијима постоји, а ја се притом никада нисам држао по страни, јер је моја обавеза да се та криза превазиђе. То, наравно, није једноставно, поготово ако су нам најважније вести простаклук једног глумца, како фолк певачица треба да постане баба или да жена сумњивог морала у ријалитију не може да одреди ко је отац детета. Медије с таквим садржајем је тешко увести у било какве нормативе. 

Зашто се порнографски садржај на телевизијама не кажњава?

- За непримерене садржаје задужен је РЕМ. Ипак, не бих се сложио да Савет РЕМ такве појаве толерише. Пре би се могло рећи да се то, можда, нешто спорије од очекиваног ради и да су изречене казне благе. Предстојеће измене и допуне сета медијских закона могу доста тога да унапреде. Што се тиче штампаних медија, о чијим садржајима води рачуна Министарство културе и информисања - веома смо ефикасни и „немилосрдни“.

Оцените свој рад после две године на месту државног секретара.

- На почетку је било тешко, али издржао сам све недаће. Прокстарио сам Србијом и схватио да медијску сцену не чине само они из Београда и Кнез Михаилове улице. Задовољан сам што смо расписали и реализовали конкурсе без иједне званичне примедбе. Волео бих да приведем крају започети посао - медијску реформу и да се надаље доказујем у култури.

О предстојећим изборима

СНС ЋЕ УБЕДЉИВО ПОБЕДИТИ

Шта очекујете од предстојећих избора?

- Није ништа ново ако кажем да ће и овога пута СНС однети убедљиву и заслужену победу, јер иза те партије и њених коалиционих партнера стоје велики и видљиви резултати. Никада се нећу сложити с онима који тврде да је некада било боље него сада. То поређење је непримерено и служи само онима који калкулишу затворених очију.

Коментари (1)

Остави коментар
суб

16.11.

2019.

Nisam Ludović [нерегистровани] у 12:23

Znam za jadac

Uživam ja, uživaš ti, uživamo svi mi. čovek je najpametniji kad usta ima a jezik nema. Tako kažu, otkud ja znam. Možda je istina.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси