Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Оптужница против четири лица због злоупотребе средстава Удружења новинара Косова
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 11. 2019.

Извор: Радио контакт плус

Оптужница против четири лица због злоупотребе средстава Удружења новинара Косова

Основно тужилаштво у Приштини подигло је оптужницу против четири особе осумњичене за злоупотребу средстава Удружења новинара Косова (АГК), јавља Газета Метро.

Тужилаштво је предузело ову меру, након кривичне пријаве коју је поднео сам борд АГК против лица која су злоупотребила службени положај док су била на функцији у  периоду јануар 2016. - јул 2018.

Ово је потврдила Љаурета Уљај (Laureta Ulaj) из Основног тужилаштва.

„Обавештавамо вас да је Основно тужилаштво у Приштини 01.10.2019. подигло оптужницу против четири особе за кривично дело ’злоупотреба службеног положаја или овлашћења’, из члана 414 Кривичног законика Републике Косово“, изјавила је Уљај за Сињали.

Идентитет осумњичених није откривен, а уколико се докаже да су криви, оптуженима прети казна и до 10 година затвора.

У јуну 2018. године, бивши борд Удружења новинара Косова (АГК), разрешио је извршног директора АГК-а због сумње на злоупотребу службеног положаја, сукоб интереса, фалсификовања докумената, лажног извештавања борду, склапање штетних уговора без претходног знања борда, кршење статута организације, уговора о раду и важећег законодавства.

АГК такође је усвојило оставку особе задужене за финансије, која је понуђена након представљања нацрта документа независне ревизије, где су забележена кршења и пропусти у области управљања финансијама, каже се у ондашњем саопштењу за јавност.

Борд АГК је у то време јавно обећао да ће покренути овај случај пред правосудним органима постављањем примера борбе против негативних појава, како би сачувао имиџ Удружења новинара Косова, као једне кредибилне организације која заступа интересе новинарске заједнице на Косову.

„Сарадња са правосудним системом и сузбијање негативних појава унутар организације је једини начин да се сачува углед и имиџ организације који се гради дуги низ година“, наведено је одговору борда АГК.

Али, упркос обећању, случај није успео да буде процесуиран пред правосудним органима због одржавања ванредне скупштине АГК.

Нови борд организације изабран на изборима 31. јула 2018. године, поднео је кривичну пријаву, која је заједно са свим доступним досијеима и материјалима крајем прошле године прослеђена правосуђу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси