Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Власт преко Наменске врши притисак на Данас
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 11. 2019.

Аутор: Катарина Живановић Извор: Данас

Радници фабрике из Лучана дају сагласност за тужбу против нашег листа, руководство негира

Власт преко Наменске врши притисак на Данас

Намера руководства фабрике Наменска у Лучанима да тужи дневне листове Данас и Блиц јер им се није допало наше извештавање са суђења директору Радошу Миловановићу, представља очигледан притисак на медије, сагласни су саговорници Данаса.

Да руководство тражи од радника да потпишу тужбу против два дневна листа и да плате по 4.000 динара за таксе, потврђено је Данасу из више извора а до истих сазнања дошла је и потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић, којој су се јављали бројни радници из Лучана.

Председник НУНС-а Жељко Бодрожић оцењује за Данас да намера да се туже медији због објективног извештавања представља притисак, чиме се очигледно жели изокренути стварност, „као што то већ годинама уназад чини напредњачки режим“

– У тој виртуелној Србији, у којој под Вучићем живимо, жртве постају прогонитељи, а прогонитељи, напасници и преваранти постају жртве. Чини ми се да тој бездушној и злој пропаганди не постоје границе и не би ме зачудило да ускоро изађу са тврдњом да су несрећни радници Наменске извршили самоубиство, а да их је на тај чин натерао Данас или неко из опозиције – истиче Бодрожић.

Потпредседница ДС Драгана Ракић оцењује за Данас да је ово директан и груб притисак на медије и веома опасан, јер долази с позиције апсолутне власти и моћи, тј. из самог државног врха.

– Вучићев режим покушава да ућутка сваког ко има критички став и ко другачије размишља, јер он своју моћ заснива на дезинформисању јавности, скривању истине и ширењу лажних вести. Зато су малобројни независни медији у Србији, који професионално раде свој посао, велика претња за аутократу Вучића, јер својим истинитим и објективним извештавањем свакодневно раскринкавају његове лажи – наводи Ракић.

Посебно поражавајуће је да, према нашим сазнањима, раднике на потписивање тужбе против медија тера и председник синдиката фабрике Зоран Бабић. „Радницима су најпре казали да неће имати никакве трошкове тужбе, да би их сада обавестили да ће ипак морати да плате по око 4.000 динара за тужбене таксе, али уз обећање да ће свако од њих од тужених листова зарадити по 50.000 динара на име накнаде штете“, навели су радници који су се обратили Данасу, али и Странци слободе и правде.

Председник синдиката „Слога“ Жељко Веселиновић оцењује одлуку руководства Наменске као срамотну.

– Ми имамо тамо један мали синдикат који не може да се развија због опструкције од стране руководства. Наши чланови то сигурно неће потписати, али је велика туга синдикалног покрета када један назови синдикат подржава директора, а вређа свог колегу и његовог настрадалог сина – каже Веселиновић за Данас. Према његовим речима, жалосно је што се врши и притисак на медије који извештавају објективно о том случају.

– Сигуран сам да им је све то узалуд јер су својим полтронским понашањем показали да су само обичне марионете у служби једног 75-годишњег директора који на крају радног и животног века, уместо да буде у пензији, на сваки могући начин жели да сачува своју кожу, али видимо да су наменске индустрије мека за шверц оружја и нелегалну трговину. Изгледа да је Радош Миловановић заштићен као бели медвед јер ко зна шта би он могао да каже ако би проговорио или доставио папире, с обзиром да више од 40 година ради у истој фирми и све време као генерални директор – наглашава Веселиновић.

Милован Миливојевић, отац погинулог Миломира Миливојевића, каже за Данас да се о тужби причало још од почетка октобра, када су му колеге звиждале испред ивањичког суда где је почео процес против директора Наменске Радоша Миловановића и још двојице осумњичених за трагедију која се догодила 4. јула 2017. године, када су у несрећи у фабрици „Милан Благојевић“ погинула два радника.

– Не само да припремају тужбе против вас, већ и мене планирају да преместе на ниже радно место, изван круга фабрике у делу где се за Наменску обавља водоснабдевање. И за то сакупљају потписе радника. То ми је рекао један од колега на сахрани прошле недеље – истиче Миливојевић за Данас. Он додаје да су радници застрашени и ћуте, а да он сигурно неће пристати на премештај.

Наменска демантује

– Наменска нема намеру да тужи ниједан медиј. Имате погрешне информације – поручила је јуче за Данас Милка Божић, портпаролка фабрике у Лучанима. Међутим, докази са којима располажемо говоре другачије.

Тепић: Наравно да ће демантовати

– Наравно да демантују, сигурно неће признати. Чувам све поруке којима сам обавештена, од радника из фабрике, са свим детаљима које сам навела – каже за Данас Мариника Тепић поводом навода руководства фабрике у Лучанима, у којима тврде да неће тужити Данас. На питање да ли су наша сазнања и писање о потенцијалној тужби допринели томе да се од ње ипак одустане, наша саговорница одговара потврдно.

– Радује ме ако је објављивањем те акције, она на крају обустављена кад је изасла у јавност – истиче Тепић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси