Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Информерова преписивачка школа, трећи део
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 11. 2019.

Аутор: Марија Вучић Извор: Раскрикавање

Информерова преписивачка школа, трећи део

„Очигледно је да се у Новом Саду много ради на томе да град буде европски“, пише Информер у тексту посвећеном ребалансу градског буџета, „и то по уређеној инфраструктури у многим запуштеним деловима, које су неке претходне структуре годинама и деценијама системски запостављале“. Иако се овај текст не разликује много од других хвалоспева овог таблоида властима, овај су директно платили грађани Новог Сада. Наиме, део је пројекта за који је Информер из новосадске касе добио 900.000 динара. Текст је приказ ружичасте стварности, каже за Раскрикавање новинар новосадског портала 021.рс Зоран Стрика, с обзиром на то да у њему није пренета ни реч критике на рачун локалног буџета.

У тексту Информера „Буџет града пун до врха“ реч је управо о ребалансу који је усвојен још 18. октобра.

Ређају се успеси и обећања актуелне власти предвођене напредњаком Милошем Вучевићем - како је буџет дупло већи него пре осам година, како ће бити повећане плате у јавном сектору као и број подземних контејнера, биће издвојен новац и за путну инфраструктуру, забрањена употреба пластичних кеса, реконструисан Дом здравља, постављени нови громобрани.

Цео извештај састављен је од Вучевићевих изјава које је давао у последње време, што на прес конференцијама, што медијима попут 021.рс, а преписана су и два градска саопштења.

Читаоци ни овог пута нису могли да прочитају ни реч критике на рачун располагања буџетом, иако је, по речима новинара Зорана Стрике који је пратио седницу на којој се расправљало о буџету, критике било.

„Када су се већ ослањали на оно шта су други објавили, могао се пренети и став других страна у овој причи, односно критике на ребаланс буџета, највише од стране опозиционе СРС која је навела да власт није способна да покрене и реализује капиталне пројекте. Могла се чути и критика из одборничке групе Доста је било, о томе како је изостала и јавна расправа о овом, као и о претходном ребалансу“, наводи Стрика за Раскрикавање.
.
Текст би представљао само непрофесионално и некритичко новинарство да није финансиран управо парама Новосађана. Он је, наиме, настао у оквиру пројекта „Упознајте општине и градове у Србији: Нови Сад - Европско лице престонице“ за који је Град ове године Информеру доделио 900.000 динара.

Као и у случају претходна два слична извештаја о којима је Раскрикавање писало - о озелењивању Новог Сада и отварању кухиње за предшколску установу - поред текста стоји обавештење да „ставови изнети у подржаном пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства“.

Зоран Стрика ово сматра смешним, „јер управо све што је изнето у тексту апсолутно изражава ставове органа који је доделио средства, али није сигурно да изражава ставове грађана Новог Сада, чијим је новцем све ово плаћено“.

„Дакле, уколико сте блиски властима, да бисте добили новац из буџета, сасвим је довољно да прерадите ПР саопштење и да „штрпнете“ мало од других, и онда на крају када подносите извештај само проследите линкове или странице да оправдате потрошена средства“, истиче Стрика и додаје да, са друге стране, медији који настоје да буду независни, на конкурсима добијају мрвице за које морају „добрано да се нараде“.

Бивши председник Независног удружења новинара Војводине и медијски аналитичар Недим Сејдиновић за Раскрикавање наводи да је Информер пример како се градске паре додељују супротно прописима које дефинише Правилник о суфинансирању. Наиме, новац не би требало да добију они медији који крше новинарски кодекс, попут Информера и других таблода.

„Информер по неколико стотина пута прекрши кодекс током једног месеца, а комисија му да паре уз образложење да ће тај новац за њих бити подстицај да боље и професионалније раде, што је врхунски цинизам“, закључује Сејдиновић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси