Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Споразум": Оштрење јавне речи (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 11. 2019.

Извор: Радио КиМ

"Споразум": Оштрење јавне речи (ВИДЕО)

У новој емисији "Споразум" говорили су истраживачка новинарка из Београда Јелена Петковић и аутори популарних ток шоу програма на Косову ТВ емисије "Рубикон" Адриатик Кељменди и "Слободно српски" Будимир Ничић.

Албанска и српска заједница на Косову немају исти приоритете. Један од најутицајних новинара на Косову Адриатик Кељменди, гостујући у емисији "Споразум", каже да су недавно одржани ванредни парламентарни избори на Косову показали да нормализација односа са Србијом није била тема од највећег интереса са грађане.

“Главни приоритет косовских грађана свакако је да теже да имају радно место, боље приходе, сигурност. Зашто се намеће питање Србије? Зато што се оцењује да многе ове теме остају талац све док се не реши питање са Србијом. Има нечег истинитог у томе, јер све док постоји ,,статус кво” и непризнавање од стране Србије, док Косово не постане пуноправна чланица Уједињених нација, онда и инвестиције, било то спољашње или унутрашње питање, могу бити са резервама, јер знамо да нико не жели да улаже ако у најмању руку нема сигурност око тога шта ће се десити у земљи”, рекао је Кељменди.

У процесу нормализације односа Приштине и Београда, српски политички представници са Косова се ништа и не питају, што је опште позната ствар, оцењује аутор емисије "Слободно српски" и директор Медија центра у Чаглавици Будимир Ничић.

“Гостујући у Гласу Америке у Вашингтону, потпредседник Српске листе Далибор Јевтић је недавно изјавио да никада са председником Србије Александром Вучићем нису разговарали о његовој идеји о разграничењу између Срба и Албанаца као делу решење за нормализацију односа између Приштине и Београда”, напоменуо је Ничић.

Са друге стране, када су у питању односи између власти и опозицији у Србији, Косово се као тема врло често употребљава, али и злоупотребљава, тако да су ставови увек супротни, сматра истраживачка новинарка из Београда Јелена Петковић. У свему томе, а посебно у политичким односима Београда и Приштине, новинари морају да имају посебну одговорност јер се кроз нове медије и друштвене мреже пласирају често и поруке које могу да изазову опасне последице.

“Када је реч о процесу нормализације мислим да медији могу том, али и свим другим процесима, да помогну сако ако поштују етичке стандарде”, сматра Јелена Петковић.

У емисији је прелиминарно објављен и део истраживања “Анализа трендова” које годинама спроводи невладина организација Актив. На једно од питања упућено грађанима на северу Косова, на основу чега граде став о политици и политичким дешавањима, највише је оних који тврде да самостално креирају своје мишљење - скоро 40 одсто. У високом проценту на њихове ставове утичу медији око 30, док остали критеријуму далеко мање пријатељи и родбина 9%- политичари 6% и црква, односно верске организације тек око два одсто.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси