Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Прва српска телевизија 100 одсто грчка
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 07. 2011.

Извор: Данас

Прва српска телевизија 100 одсто грчка

Како изгледа власничка структура домаћих ТВ станица

Београд - Телевизије Пинк и Хепи једини су емитери са националним фреквенцијама које су 100 одсто у власништву правних и физичких лица из Србије, док иза власника Прве српске телевизије у потпуности стоји компанија из Грчке. РТВ Б92 је већим делом у власништву странаца, а у ТВ Авали компанија из иностранства учествује у скоро 50 одсто власничке структуре.

Републичка радиодифузна агенција (РРА), наиме, објавила је на свом интернет сајту графички приказ власничких структура телевизија са националним фреквенцијама, рашчлањених до физичких лица.

Подаци РРА показују да је једини власник РТВ Пинк Жељко Митровић као физичко лице, као и да је ова телевизија једина са националном фреквенцијом која нема рашчлањену власничку структуру.

Власници Хепи телевизије, некадашње Кошаве, су фирма Идеограм са више од 60 одсто учешћа, а чији је једини власник Петар Ратковић, као и фирма Канал 1 која је такође у власништву Идеограма Петра Ратковића. Хепи К. која је добила заједничку фреквенцију са Кошавом, поседује мањим делом Идеограм, као и МД Инвест са 95 одсто удела.

ТВ Авалу поседују Економски институт са мање од један одсто учешћа у власничкој структури, Данко Ђунић са око 45 одсто, Жељко Митровић са скоро пет одсто, док скоро 49 одсто удела има Гринберг Инвест из Аустрије чији је власник Вернер Јоханес Краус.

У власништву РТВ Б92 укупно око 15 одсто удела имају Б92 траст, РДП Б92 и мали акционари, док скоро 85 одсто има фирма Астонко регистрована у Београду. С друге стране, фирму Астонку поседује Астонко Холдингс лимитед са Кипра у чијем се власништву помиње и Лејк Бејд Холдингс Стефаноса Пападопулоса, која иначе и посебно има учешће у Б92 са 0,63 одсто.

Прва српска телевизија је 49 одсто у власништву фирме Варанер са Кипра и 51 одсто Нове броудкастинг из Београда. Даљим рашчлањивањем власништва ове две фирме долази се до тога да се као заједнички власник на крају појављује Антена ТВ СА из Грчке.

Антрфиле: Власничка структура националних телевизија

ТВ Авала - Економски институт 0,99 %, Данко Ђунић 45,65 %, Жељко Митровић 4,95 %, Гринберг Инвест (Аустрија) 48,41 %

РТВ Пинк - Жељко Митровић 100 %

ТВ Хепи - МД Инвест 95,01 %, Идеограм 4,95 %

Национална Хепи ТВ (Кошава) - Канал 1 37,24 %, Идеограм 62,76% РТВ Б92 - Астонко 84,55 %,

Б92 траст 10,74 %, Лејк Бејд Холдингс (Кипар) 0,63%, РДП Б92 1,31%, мали акционари 2,33%

ТВ Прва - Нова броудкастинг 51%, Варанер (Кипар) 49%

Б. Цвејић


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси