Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ухапшени новинари у Бурундију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 10. 2019.

Аутор: У. Сабљаковић, УНС Извор: ИФЈ

Ухапшени новинари у Бурундију

Међународна федерација новинара (ИФЈ) оштро је осудила хапшење четири новинара у Бурундију, и подсетила да је у тој земљи обавештајна служба пре три године киднаповала једног новинара који се и даље води као нестао.

Како наводи ИФЈ, људи у цивилу су прошле недеље на западу Бурундија ухапсили четири новинара дневног листа IwacuChristine Kamikazi, Agnès Ndirubusa, Térenc Mpozenzi i Egide Harerimana и њиховог возачa Adolphe Masabarakiza, који су кренули на пут да би направили извештај о сукобима између владиних снага и наоружане групе која је дошла из Конга.

Екипа листа Iwacu претходно је обавестила власти о својој намери да извештава о сукобима, али су упркос томе притворени у полицијској станици у граду Бубунза, где су им одузети опрема и моблини телефони.

Међународна федерација новинара зато је саопштила да оштро осуђује неоправдано хапшење новинара листа Iwacu и затражила да они моментано буду пуштени на слободу.

„Екипа новинара и других медијских радника ухапшена је зато што су радили свој посао. Тражимо од бурундских власти да их без одлагања пусте на слободу. Неколико месеци пред председничке изборе, та хапшења могу само да угрозе рад наших колега на покривању предизоборне кампање. Наше колеге треба да буду безбедне и да раде у пуној слободи“, навела је Међународна федерација новинара. 

Федерација подсећа и да је пре три године обавештајна служба Бурундија киднаповала новинара Jean Bigirimana, који се од тада води као нестао, као и да истрага о том случају још није ни почела.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси