Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Подршка избацивању клевете из кривичног законика
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 07. 2011.

Извор: Политика

Подршка избацивању клевете из кривичног законика

Беч – Медијска организација Југоисточне Европе (СЕЕМО), са седиштем у Бечу, поздравила је јуче најаву државног секретара Министарства правде Србије Слободана Хомена да ће увреда и клевета бити укинуте из Кривичног законика Србије на јесен ове године.

Када парламент одобри промене клевете и увреде ће бити предмет само грађанске парнице. СЕЕМО сматра да клевета и увреда треба да буду декриминализоване и поздравља такве најаве у Србији, саопштила је та медијска организација.

Кривични законик је често коришћен у случајевима клевете у Србији и због тога многи медији више воле аутоцензуре у бављењу осетљивим питањима, констатује у саопштењу СЕЕМО. У неким случајевима кривични закон је коришћен за кажњавање новинара и медија, чак и када су известили о званичним изјавама политичара и страначких лидера, указује СЕЕМО.

Насупрот томе, према оцени СЕЕМО, у случајевима клевете, требало би применити грађански, а не кривични закон. Међутим, истиче се у саопштењу, до злоупотребе може доћи чак и ако се само грађански закон користи.

Ако су новинари предмет истраге и крше закон, санкције би требало да буду у сразмери са њиховим приходима, оцена је СЕЕМО. Претерано високе казне, које су наметнуте у неколико земаља, имају репресивни ефекат, који медије суочава са затварањем, а новинари се уздржавају од писања о осетљивим питањима.

Несразмерне казне отежавају слободу и независност новинара, упозорава СЕЕМО.

СЕЕМО се придружује захтеву новинарских удружења у Србији да буде измењен члан 336 Кривичног законика, према којем је забрањено изјашњавање о судским предметима док последња одлука не буде спроведена.

Фонет


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси