Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јањић: Одговор "нисам продао један метак" је спин, важни подаци узбуњивача
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 10. 2019.

Аутор: Миона Живић Извор: Н1

Јањић: Одговор "нисам продао један метак" је спин, важни подаци узбуњивача

Није поента да ли је неко "продао неки метак или није", већ да се провере подаци које је узбуњивач Александар Обрадовић изнео о куповини оружја у које је умешан отац министра Небојше Стефановића, све остало је спиновање, каже главни и одговорни уредник Новинске агенције Бета Драган Јањић. О спаљивању књиге Горана Весића каже да то није кривично дело и да је неумесно поређење са нацистичком Немачком.

"Оно што је основно, то је да власт била у обавези да провери податке које је износио Обрадовић. Друго, тврди се да он пет година износи, шпијунира, а реаговало се тек сад када је изнео податке који се тичу неког министра. Па чему служе службе, зашто га прате пет година, зашто га пуштају да пет година износи податке. И гле чуда - када изнесе податке о министру, он се хапси", изјавио је Јањић у Новом дану.

Председник Србије Александар Вучић је, поводом тврдњи да је умешан у трговину оружјем, рекао да неће бити председник ако му нађу да је "продао један метак било којој фирми и зарадио један динар".

Јањић каже да власт треба да одговори на потпуно оправдања питања медија о рецимо, пословању фирме ГИМ, о томе како је увећала свој профит неколико хиљада пута и умешаности оца једног министра.

"Уместо тога, имамо одговор да 'нисмо продали ниједан метак'. Није реч о томе...И то је последица потпуног недостатка размене мишљења, слободне размена ставова, него је све спиновање. Ви хоћете да отклоните кривицу и то спинујете. И то чините преко мејнстрим медија. Око 80 посто гледалаца није ни знало ко је Александар Обрадовић, сада су сазнали, али кроз призму и гледање власти о томе", рекао је Јањић.

Аргумент власти да Александар Обрадовић није узбуњивач нити то може да буде зато што своје сумње о корупцији није пријавио надлежном тужилаштву, већ је те информације проследио медијима, Јањић види као "показну вежбу".

"Увек су то показне вежбе, зависно од капацитета друштва да се носи с корупцијом, да намеће власти да се баве контролом...Код нас је данас најгоре у последњих 15 година, јер се ситуација претворила у систематско етикетирање људи, у чему учествују медији и највиши државни функционери. То етикетирање је 1990-тих година можда било опасније, јер су биле ратне године, али ево и данас се губе главе, Оливер Ивановић је убијен. Ми не знамо ко га је убио, али знамо да је вођења кампања у којој је називан издајником", сматра Јањић.

Гост Н1 каже и да наводи да Обрадовић није узбуњивач није тачно. "Добили смо тумачење из Транспарентности Србије. Битно је какви подаци излазе, битно је да се проверавају, а не коме ћеш их пријавити", наводи Јањић.

Цео текст прочитајте на сајту Н1.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси