Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Маја Николић: Механизам контроле медија доведен скоро до савршенства
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 10. 2019.

Аутор: ФоНет Извор: Данас

Маја Николић: Механизам контроле медија доведен скоро до савршенства

Не мислим да већина људи који раде на јавном сервису и на националним фреквенцијама са радошћу пристаје на услове у којима данас раде, изјавила је ФоНету новинарка и водитељка телевизије Нова С Маја Николић и оценила да је „изопачени механизам контроле медија сада доведен скоро до савршенства“.

Мислим да су уцењени својим послом и да није једноставно правити крупне резове у моменту када од влаше плате зависи егзистенција ваше породице“, рекла је Николић.

Описујући медијску слику у Србији и услове у којима ради већина њених колега, она је у серијалу разговора Пресступ нагласила да не жели глобално да осуђује и да зна да ствари нису једноставне.

Као један од кључних проблема у раду медија, Николић види то што до највећег броја људи информације не могу да дођу, а то је, како подсећа, главна сврха и улога медија.

Помиње, при томе, пример узбуњивача из Крушика, који је рекао да му је током двадесетак дана, док је био у затвору и гледао пет канала са национланом фреквенцијом, утисак био да живи у потпуно другачијој стварности.

На питање ко је крив за такву слику, Николић одговара да је то онај који прави оквир за рад медија, али, ипак, указује и да таква ситуација није од јуче.

„Да се не лажемо, тај оквир није сада постао такав, он је лагано постајао такав. Ипак,мој утисак је да је изопачени механизам контроле медија и свега што је везано за информације сада доведен скоро до савршенства, наравно, у негативном смислу“, указала је Николић.

Јако је тешко радити у таквим условима, предочила је Николић и додала да је привилегија имати такву слободу какву сада имају она и њена колегиница Наташа Миљковић, као ауторке емисије „Међу нама“ на телевизији Нова С.

Истиче да је њен разлог за одлазак са Телевизије Прва био лични избор, да је осећала да тамо више не припада и да је било време да се неке ствари промене.

Каже и да је у својој дугогодишњој каријери имала искуства са радом у медијским кућама у којима се „много више води рачуна о томе шта не можете, него шта можете“.

„Онда се трудите да радите тај свој посао, бавећи се некако темама у којима ћете бити мање ограничени. Проналазите неке темице, неке рупице да кажете нешто, да укажете на нешто, док на крупне ствари да укажете не можете“, објашњава Николић.

Феномен лажних вести повезује са проблемом да, као новинар, не можете да дођете до друге стране и поставља питање – како било коју информацију у том случају проверити?

„Не памтим да је током мог дугог новинарског стажа икада било немогуће, као данас, доћи до друге стране. То, аутоматски, по дефиницији, чини немогућим да се новинарски посао ради исправно“, указала је Николић.

Она констатује да се неретко дешава и да та друга страна игнорише позиве или измишља разлоге, јер неће отворено да каже да постоје медији на које не сме да иде.

„То читам као страх и кукавичлук у којем неко не сме да дође и одговори на нека права питања са правим, а не са намештеним саговорником“, сматра Николић. Како је закључила, остаје нам једино да се боримо колико ко може.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси