Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сменићу Тијанића исто вече
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 07. 2011.

Извор: Прес

Сменићу Тијанића исто вече

Лидер Српске напредне странке Томислав Николић тврди да се није покајао што је штрајковао глађу и жеђу, иако тим чином није испунио циљ - расписивање ванредних парламентарних избора.

Николић у интервјуу за Прес објашњава да би поново урадио исто, уколико би знао да ће то упозорење бити делотворно за нечију савест, али и додаје да би и из тог штрајка изашао жив, на разочарење његових противника.


- Нека истраживања показују да то није био мудар потез и да је рејтинг СНС пао после тога.

- Ја сам читао и да су нас демократе престигле. Али, ево сад ћу да вам кажем - бићемо за 10 одсто јачи од ДС, кад год избори буду одржани. А, ја сам морао да штрајкујем глађу да би новинари престали да пишу да ћу правити владу са ДС. Хајде да видим тог паметњаковића који ће то сад да ме пита.

- Да ли је искључена свака могућност да формирате владу са ДС?

- Ево, ви сте паметњаковић! На основу чега ви закључујете да ћу ја да сарађујем са Тадићем? После свих увреда то је немогуће.

- Питам вас јер се о томе и даље спекулише, а могућа је и пат позиција у којој ни СНС ни ДС неће моћи да формирају владу. Шта је онда опција - велика коалиција или нови избори?


- Нема те владе са ДС.

- С ким ће онда СНС да прави владу?

- Чак и ако с нашим коалиционим партнерима - Новом Србијом, Покретом „Снага Србије“ и Покретом социјалиста не будемо могли сами да је формирамо, понудићемо мањинама учешће у влади. Пре свега СВМ.

- А Коштуници?

- Коштуница и ја смо се договорили да се у међустраначким односима не вређамо и да на изборе идемо самостално. После избора бисмо могли да седнемо и видимо где се сударају принципи наших странака и да ли је могућ неки компромис за заједничко учешће у влади.

- Шта ако вам постави услов као пре неколико година - можемо у владу, али ја сам премијер?


- Коштуница неће да постави такав услов. Најјачи бира премијера. То је уосталом био и повод мом сукобу са Војиславом Шешељем пред прошле изборе. Шешељ је тражио да Коштуница буде председник владе, а ја сам се отворено побунио. Јер зашто бих ја трчао по Србији, ако ће Коштуница да буде премијер. Ми освојили 30 одсто гласова, а он са 12 да буде премијер. Не може.

- Је ли то био почетак вашег краја са Шешељем?


- Јесте, то је био почетак нашег разлаза. Ишао сам чак у Хаг да убедим Шешеља да Коштуница не би требало да буде премијер, али нисам у томе успео.

- Да ли вам је лакнуло када сте чули да се Шешељ највероватније неће вратити пре избора?


- Нисам о томе уопште размишљао. Има у Скупштини десетак малих „шешељића“ који лају и уједају, тако да један мање или више потпуно ми је свеједно.

- Да ли сте који пут сањали Шешеља од разлаза?

- Не. Сањам само пријатне снове.

- Са Дачићем нећете да правите савез?

- Ако Дачић овако настави, људи ће поставити себи питање: зашто бих гласао за СПС, када је то глас за ДС. Зашто онда одмах да не гласам за ДС. Ако Дачић каже: „Да ја одлучујем, расписао бих изборе пре три месеца, поделио бих Косово између Србије и Албаније“, ако је то програм његове странке, а не испуњава се, него се реализује само програм ДС, зашто би народ гласао за СПС? Дачић мора у кампањи да покаже какву опцију заступа.

- Значи, не искључујете савез са СПС?

- Никога не искључујем осим ДС и СРС.

- Могли бисте са ЛДП?

- Ма, добро нити Чеда хоће с нама, нити ми са њим. Чеди је циљ да освоји 5,3 одсто гласова, да уђе у парламент и лагодно живи.

- А Динкић?

- Никакве разговоре о томе нисмо водили. Динкић је део система. И веома ми бесмислено звучи да ће да се бори против партијске државе, када ниједан кадар из Г17 није престао да буде директор у тренутку када он креће у кампању против партократије. Динкић има саветнике у иностранству и спроводи њихове теме у Србији својим уцењивачким капацитетом у Влади и средствима из јавних предузећа које воде његови људи. Има репутацију да је узрок свих економских суноврата у Србији. Нека настави са својом политиком, а не да се окреће нама да би поново био на власти. Или, нека прекине да се бави политиком.

- Демократе вас прозивају због савеза с Карићем. Зашто сте направили пакт с човеком који је побегао од српског правосуђа?


- ДС не дозвољава Карићу да да исказ чак ни преко видео-линка. Заборавили су да су му вратили екстрапрофит без правоснажне судске пресуде. ДС је све до склапања нашег споразума, па и дан-данас у неким локалним самоуправама у коалицији са Карићем, укључујући и Војводину. Карић није криминалац када сарађује са ДС, подржи Тадића и омогући му победу на председничким из изборима, али постаје криминалац оног тренутка када почне да сарађује са СНС.

- Ко може да вам верује да Карићу нећете опростити могуће грехове?

- Карић неће бити амнестиран ни помилован, већ ће држава сигурно истражити шта је радио. Одговараће ако је крив.

- А Велимир Илић чији су кључни директори похапшени?


- Ако су Вељини директори похапшени, то не значи да је Веља криминалац. Чак не значи ни да су ти директори криминалци док не видимо пресуде. И да буду осуђени, шта Веља има с тим. Нема Илићеве командне одговорности. Онда би и Тадић као шеф државе требало да буде у затвору због те командне одговорности. Илић је истрајан и упоран човек, можда мало мање обазрив према медијима. Мене је ДС научила да будем обазрив, јер сваку реч која „личи“ да је против ЕУ, одмах шаљу европским амбасадорима у Београду.

- Јесте ли ви дефинитивно кандидат СНС за премијера?

- Све зависи од тога да ли ће Борис Тадић схватити да су Србији потребни општи избори.

- Сад тражите и председничке изборе?

- Не тражим, али то би било најбоље за Србију. Ако СНС победи на изборима, онда би Тадић требало да поднесе оставку.

- Стиче се утисак да бисте ви, ипак, пре били председник, него премијер?

- Уколико буду одржани само парламентарни, онда ћу бити премијер.

- Дакле, нећете моћи више у председничку трку?


- Ако се влада стабилизује, Србија крене добрим путем, успоставе се добри односи, заврше се реформе, почну преговори са ЕУ, обезбеди се сарадња са Русијом и земљама БРИК-а, онда могу полако да се склањам из динамичне политике и кандидујем за председника Србије. Али, не бих водио Србију са позиције председника државе као што то очигледно ради Тадић. Изазов је извући Србију из институционалне кризе, а то је по Уставу дужност премијера, а не председника. С друге стране, постоји и тај лични изазов. Два пута сам ја побеђивао Тадића, а два пута он мене. Ја њега два пута у првом кругу, а онда они сви мене заједно у другом кругу. Мислим да не бих смео да дозволим Тадићу да победи само зато што му ја нисам био противкандидат.

- Не страхујете од још једне Пирове победе, да победите у првом кругу, а у другом изгубите?

- Нема више ко да подржи Тадића у другом кругу. Зашто би СВМ подржао кандидата који не победи у првом кругу, зашто би се опредељивали у другом? Тадић је изазвао сукобе међу муслиманима у Рашкој, тако да ни у Санџаку не би добио потпуну подршку као некада. А не би ни могао трећи пут да се кандидује, јер би то било противуставно.

- Како противуставно када има право два пута да се кандидује, а по новом уставу ово му је први мандат?

- Није тачно. И по старом и по новом уставу има право да буде само два пута председник. Има представка о томе да ли може или не може код Уставног суда и СНС ће поштовати ту одлуку суда. Али, нека се кандидује још сто пута, ако хоће.

- Не бисте пристали на кохабитацију?


- Познајем Тадића и он не би могао да сарађује са владом коју ја будем водио. Ја стриктно поштујем Устав, и морао бих да га опомињем увек када га погази. Тадић је заборавио да је Устав надлежности пренео на Владу, а не на председника. То што он сматра да је најјаччи у ДС и што мисли да једини може да реши економске, политичке, правне, социјалне, фудбалске, тениске проблеме - не пише у Уставу.

- Како коментаришете нека истраживања која говоре да би присталице СНС на месту премијера највише волеле Александра Вучића?

- Не знам за та истраживања.

- Да ли бисте Вучићу препустили да буде мандатар за састав владе?

- Волео бих да Вучић буде градоначелник Београда.

- Хоћете ли сменити...

- Тијанића?

- Како сте знали за кога ћу да вас питам?

- Исто вече. Сменићу Тијанића исто вече кад дођем на власт, јер ми не треба слуга на функцији директора Јавног сервиса. Кад гледате дневник РТС дође вам да плачете од беса колико сликају Србију као најнапреднију земљу на свету, а све уништено и упропашћено.

- Ко још од директора може да пакује кофере уколико дођете на власт?


- Одмах ће отићи сами, јер су сви директори јавних предузећа, установа, агенција партијски људи. И сами ће да спакују кофере када се промени власт.

- Јесте ли одахнули што нећете морати да се бавите изручењима хашких оптуженика ако победите?

- Нисам, али ја не кријем да бих испунио ту обавезу. Ниједног часа нисам искористио прилику да нападам власт што је ту обавезу испунила.

- Како нисте критиковали? Из ДС су вас оптуживали да сте изјавама после Младићевог хапшења показали право лице и да нисте за ЕУ?


- Јесте било критике зато што су држали те људе по два месеца сакривене пре него што покажу јавности да су ухапшени. За Хаџића сам читао да је ухапшен у понедељак, а Тадић то објави у уторак. За Караџића су знали где је годину и по дана пре него што су јавили да је ухапшен. Мислите да је Младић ухапшен у Лазареву? Јесте, богати. Она баба каже: „Младић није био у Лазареву, а кад су га донели, не знам“.

- За ове две деценије колико се бавите политиком, ко је био ваш највећи политички противник?

- Најозбиљнији је био Слободан Милошевић.

- Није Тадић?


- Он је лакши.

- Ако не победите или не будете у могућности да формирате владу, размишљате ли можда о политичкој пензији?


- Ја о пензији размишљам одавно, и да је Србија у правим рукама не бисте ме уопште виђали. Али, ако ја одем у пензију, коме ће остати Србија? Зато морам да победим, а после завршеног мандата, за четири године, склонићу се из политике.

Антрфиле : Србији је потребан Милан Беко

- Хоће ли Милан Беко имати повлашћен третман, ако дођете на власт, зато што је био један од ретких који вас је посетио у болници приликом штрајка глађу?


- Он је и до сада имао повлашћен третман. Од тог дана га нисам ни видео ни чуо. Његов долазак је био одговор на моје изјаве да смо пријатељи, иако се нисмо видели годину и по дана. Јесмо пријатељи, нисмо у свађи. Када је дошао да ме обиђе ризиковао сам много, јер сам знао да ће медији то да сликају. Рекао је да ће доћи поново сутрадан, али није дошао.

- Пошто је већ био министар, да ли бисте му понудили улазак у владу?


- Милан Беко је изузетно способан. Србији је потребан такав човек. Не бих га звао у владу само зато што је сада у сукобу са власти. Не мора да буде у влади, нека само људе у свету с којима сарађује убеди да је Србија земља у коју би требало улагати. Мени би то била довољна подршка.

Данас Додик има моју подршку

- Откуд Ви код Милорада Додика кад сте до јуче износили најтеже оптужбе на његов рачун?


- Приликом тог сусрета говорио сам и о тешким речима које су биле изазване његовим изјавама да ако ја постанем председник Србије он нема о чему са мном да разговара. Данас више Додик не може да дође само на митинг ДС, а да не дође на митинг СНС. Додик схвата да је све то Србија - и ДС и СНС. Данас Додик има моју пуну подршку. Резултат нашег сусрета је - ако дође до промене власти, РС ће имати подршку из Србије, а Додик даје подршку било којој власти у Србији после избора.

Ненад Чалуковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси