Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинару Будимиру Ничићу прва награда на ИНТЕРФЕР-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 10. 2019.

Извор: Радио контакт плус

Новинару Будимиру Ничићу прва награда на ИНТЕРФЕР-у

Дописник Гласа Америке, сервиса на српском језику, Будимир Ничић добио је прву награду за најбољу ТВ репортажу на Интернационалном фестивалу репортажа и медија (ИНТЕРФЕР).

Будимир Ничић је награду освојио за репортажу - "Пошумљавање телади, узгој птица и Срба", односно за причи о публикацији коју је на "српском језику" објавило косовско Министарство пољопривреде.

Овај тв прилог и сама публикација изазвали су бројне реакције на Косову, али и у централној Србији, због чега је реаговао и повереник за језик на Косову Славиша Младеновић, а поменуто министарство у међувремену објавило нову публикацију.

Награде су, иначе, додељене у пет категорија - ТВ, новинска, радио, фото и друштвено одговорна репортажа.

На ИНТЕРФЕРУ је у категорији новинска репортажа прво место освојио Борис Субашић из "Вечерњих новости" за репортажу "Људи траже границе да би их превазишли".

У категорији новинска репортажа диплому ИНТЕРФЕР-а добила је и новинарка агенције ТАНЈУГ Сузана Пељто за репортажу о орлу крсташу "Чува свој род и наш грб".

Прву награду у категорији радио репортаза добила је Милена Божовић Манић са Радио Београда за репортажу "Хомо Поетикус Киш", док је у категорији фото репортажа првонаграђени Марио Леоне Бралић за репортажу "У срцу Амазоније".

У категорији друштвено одговорна репортажа прво место освојила је репортажа "Нови Сад - нови ја" Јасне Ђуровић.

Највише признање ИНТЕРФЕР-а Gran-prix, добила је Јована Ухрин за репортажу "Сан ургентне ноћи" о значају донирања органа и трансплатације.

Директорка ИНТЕРФЕР-а Тамара Попов је рекла да јој је драго што су и ове године одата признања најбољим репортерима.

"Кроз године постојања, себи смо поставили циљеве које смо успели да остваримо, а један од њих је да нам се, поред аутора и самосталних репортера, пријављују читаве редакције и продукције што је била идеја од почетка стварања овог фестивала", рекла је она.

Други циљ је, додала је, да се ИНТЕРФЕР сваке године развија у погледу квалитета и квантитета пристиглих репортажа.

"Успели смо да одржимо баланс и дамо једнаки значај сваком облику репортаже кроз пет категорија и мислим да је то највећи значај овог фестивала", навела је Попов.

Прослављени песник и публициста Перо Зубац, који је председник жирија, је рекао да је репортажа краљица новинарства, а да је новинска репортажа краљица свих репортажа.

"Она нема никакву другу помоћ сем срца, душе, умећа писања, нема помоћ видеа, слике...", навео је он и додао да је све што је најбоље у новинарству записано и остало је у репортажама.

Права репортажа, рекао је, не може никога да остави равнодушним, навео је и додао да она човека остави у размишљању, разнежи, изазове у њему немоћ, потребу да се побуни.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси