Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пашалић: Сигурност новинара предуслов за медијске слободе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 10. 2019.

Извор: ФоНет

Пашалић: Сигурност новинара предуслов за медијске слободе

– Егзистенцијална сигурност новинара предуслов је за медијске слободе, оценио је данас на Сајму медија заштитник грађана Зоран Пашалић.

Он је на трибини "Како до одговорних медија и новинара којима верујемо" коју је организовао Синдикат новинара Србије истакао да би адекватне плате и уговори о раду позитивно утицали на слободу и професионалност медија.

Уговори који не подразумевају искључиво кратке рокове, већ запошљавање за стално, утицали би на ослобађање од сваке врсте притиска, истакао је Пашалић и додао да сваки притисак и дискридетицаја новинара треба да се јавно изнесу и изложе суду јавности.

Омбудсман је поручио да је суштина информације да буде правовремена и тачна, као и да новинар не може да има афинитет према појави, догађају или особи о којој извештава и да не сме да буде ни анимизитета, али ни равнодушности.

Државни секретар у Министарству културе и информисања Александар Гајовић указао је на постојање лажних вести "на унутрашњем и спољашњем плану".

"Против тога се треба борити", сматра Гајовић и додаје да су лажне вести те које нарушавају кредибилитет новинарства.

"Поверење ће се вратити оног тренутка када почнемо да се бавимо истином", сматра Гајовић.

На оне које објављују вести Гајовић је апеловао да буду свесни одговорности због начина на који ту вест пласирају и на утицај који она може да има.

Истакао је и да је кључ у јединству и заједништву новинара и оценио да би то обезбедило и бољу позицију професији.

Директор новинске агенције Бета Радомир Диклић констатовао је да се медији данас баве објашњавањем "тога шта неко треба да мисли", а не информисањем.

"То није добро, то је потцењивачки", сматра Диклић.

Он је оценио да се у новинарству не треба приклањати ниједној политичкој опцији, ни власти, јер, како је рекао, поставља се питање шта када та власт оде.

"Када си свој и објективан онда си од тога заштићен", закључио је Диклић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси