Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Како други медији извештавају о Данасу?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 10. 2019.

Аутор: С. К. Извор: Данас

Како други медији извештавају о Данасу?

„Амерички и сорошевски билтен“, „тврђава аутошовинизма“, „таблоидни трачерај“, „елементарно глуп“ , неки су од описа листа Данас који су се у последње време нашли у другим медијима.

То су показали резултати истраживања агенције Клипинг који су представљени на штанду Данаса на Медиа Маркета на панелу под називом „Како други медији извештавају о Данасу?“.

Свеукупно, током трећег квартала ове године Данас је помињан 2.625 пута, од чега је 79 одсто објава било у негативном контексту, 20 одсто неутрално и свега један одсто у позитивном контексту.

Како је истакао Илија Вучевић из агенције Клипинг, ово показује да се новинари Данаса доживљавају као непријатељи у неким другим редакцијама.

„Поред тога што ово подсећа на ‘нека прошла времена’, остављен је утисак да Данас има и новинарске противнике у другим медијима“, казао је он.

Највећи број објава нашао се на интернету, чак 82 одсто, 11 одсто на телевизији, шест одсто у штампи и један одсто на радију.

Како је објаснио Вучевић, овакав однос настао је због огромног броја портала који преузимају текстове са портала Данас.рс.

Што се тиче објава на телевизији, додао је, оне се најчешће односе на прелиставање штампе, али значај је број и оних „мало мање неутралних објава“.

„Свега један одсто објава у медијима поменуто је у позитивном контексту због непријатељског односа, како политичара, тако и других медија“, казао је Вучевић.

Неутрално се односи на цитирање извора где се не износе се коментари на рачун новинара, уредника или уређивачке политике листа.

Говорећи о тематском фокусу, изнео је податак да се у 34 одсто случајева Данас помиње као извор информација, у 19 одсто случајева помињани су новинари Данаса, што показује да се „сада и новинари стављају у контекст дневно-политичких догађаја“, а у 15 одсто случајева је то реаговање на писање Данаса.

Оних осам одсто који се односе на коментарисање уређивачке политике, указао је Вучевић, углавном долазе из медија наклоњених власти који, коментаришући начин финансирања и писања Данаса, овај лист стављају у контекст антисрпског гласила.

Како је истакао главни и одговорни уредник нашег листа Драгољуб Дража Петровић, од медија који пишу о Данасу се и не очекује да ће писати позитивно.

„Нас редовно прозивају да имамо мали број читалаца, мали тираж и малу посећеност на сајту, али онда не знам зашто нас стално помињу“, прокоментарисао је Петровић.

На питање новинарке Данаса Љиљане Буквић како би на овакве „прозивке“ требало реаговати, да ли узвратити или не, Петровић је истакао да је редакција спремна да учествује у „одређеним текстуалним дуелима“, али да нико не жели да се „ваља у блату и учествује у неким ТВ дуелима“.

„Можда је боље такве нападе игнорисати и не давати им много пажње коју не заслужују, али када бисмо укидали сајт, они би тражили да се вратимо, јер како би Србија изгледала без издајника који у Србији традиционално постоје од 20. века“, нашалио се Петровић.

Н1 и Бета медији су који Данас највише цитирају, док се негативно изјашњавају најчешће Пинк, Студио Б и Информер.

Од личности које су највише критиковале наш лист изводили су се Војислав Шешељ, Драган Ј. Вучићевић и председник Србије Александар Вучић, на шта је Петровић узвратио да је „част бити предмет критике од тих људи“, а најчешће мете напада били су новинари Снежана Чонградин, Никола Крстић и уредник Петровић.

„Распон критика Данаса се креће од релативно пристојног, нпр. од стран политичара попут оних да је Данас ‘амерички лист’, али и  било је и отворене мржње нпр. код Војислава Шешеља – то је била тема која је окупирала медије у последња три месеца“, рекао је алудирајући на увреде које је Шешељ недавно упутио на рачун новинарке нашег листа Снежане Чонградин.

Партнери Данаса на Медиа Маркет-у

Током свих пет дана посетиоци штанда листа Данас на сајму медија „Медиа Маркет“, у Хали 3 Београдског сајма, моћи ће да направе фотографије или гиф анимације на Slik Slik Photobooth апарату које добијају директно на свој мејл.

Још данас посетиоци могу да учествују и у квизу „Истина или лаж“ који је приредио Истиномер, а за учешће следује награда у виду платненог цегера.

На штанду Данаса све до недеље 27. октобра траје и еколошка кампања коју је покренуо наш лист, а у оквиру које свако ко одложи пластичне кесе у специјално израђени контејнер на нашем штанду у замену добија биоразградиву торбу са цитатима Иве Андрића и Николе Тесле, које смо израдили заједно са СББ фондацијом.

Напитке од кафе за учеснике програма на нашем штанду и запослене обезбедила је Barcaffee Perfetto и то три врсте укуса – еспресо, кафе лате и капућино.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси