Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Лист Данас једини који не допушта црно-бели свет
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 10. 2019.

Аутор: Александра Поповић Извор: Данас

Лист Данас једини који не допушта црно-бели свет

Медији у Србији стварају слику црно-белог света а лист Данас је једина светла тачка која својим професионалним извештавањем не дозвољава да буде смештен у тај бинарни систем, поручено је са трибине Клуба читалаца Данаса која је одржана на штанду листа Данас на Сајму медија.

О томе зашто су дали подршку кампањи Данаса за пажњу читалаца говорили су редитељка Татјана Мандић Ригонат, новинарка Даница Вученић, уредница Јужних вести Гордана Бјелетић, Јелена Ожеговић из Irex media који је партнер кампање, новинарка Биљана Лукић и Марко Видојковић, писац и аутор емисије „Добар, лош, зао“.

Татјана Мандић Ригонат рекла је да чита Данас већ две деценије јер је то једини облик новинарства који не вређа интелигенцију. 

– Данас није пропагандна машинерија ни власти ни опозиције већ су на страни јавног интереса, зато има моју подршку. У Данасу не пишу само истомишљеници већ има широку платформу различитих ставова то је оно што ја желим – желим новинарство потрепљено чињеницама и аргументима, а не ставовима. Да новинари дају информације, а да су ставови одвојени, као што су у Данасу у рубрици Дијалог. Имати такву рубрику у друштву у коме је дијалог потпуно презрен је велики успех, истакла је Ригонат.

Професионални медији биће „збрисани“ са лица земље у Србији, упозорила је новинарка Даница Вученић, уколико новинари, данас и више него иначе, не подржавају једни друге и објаснила зашто се за њу Данас разликује од других медија.

Вредност Данаса је у томе што не допушта да буде смештен у бинарни свет, у црно-бели свет у коме си или за бојкот или против бојкота, за Вучића или против њега. Ви у својим новинама доказујете да постоји шанса за дијалог, да нисмо сви за и против нечега и да постоји објашњење за сваки став, навела је Вученић.

Она је закључила и да су професионални медији „згурани у један ћошак“ из кога је јако тешко доћи до свих информација, а да ипак има оних који успевају у томе.

Све је мање националних медија у којима се могу прочитати и информације из локалних средина, указала је уредница Јужних вести Гордана Бјелетић, додавши да лист Данас још увек успева да пренесе и такве приче.

– У Данасу можемо да читамо како се одлуке које власт доноси на највишим нивоима одражавају на локалну средину, истакла је Бјелетић.

Она је рекла да пажљиво бира где ће се учланити и „ставити свој потпис“ те да је у том смислу Клуб читалаца Данаса препознала као нешто што завређује њену подршку.

Јелена Ожеговић, представница IREX-а који је помогао настанак Клуба читалаца, објаснила је да је Данас међу првим медијима у Србији који је покренуо овакву кампању што ће поставити темеље за нови вид одржавања медија у Србији и комуникације са публиком.

– Значај ове кампање је у томе што сте пионири у целој овој области онлине подршке од стране ваше публике. Разликује вас то што грувате, не одустајете и не идете испод онога што је ваша мисија и визија. Битно је рећи да се то неће задржати само на Клубу читалаца већ се траже нови начини да се награди верна публика, рекла је Ожеговић.

Новинарка Биљана Лукић истакла је да успех ове кампање међу читаоцима зависи од тога колико су они, као и новинари, спремни да допусте угњетавање односно пруже отпор нездравој атмосфери у друштву и јавном дискурсу.

– Данас је постао једина дневна новина чије информације не морамо да проверавамо – да ли су лажи, пропаганда, подметачине. А да ли ће то публика препознати и да ли ће ова прича да заживи је повезано са питањем докле ћемо да трпимо овакву атмосферу у друштву. Не умем да прогнозирам, али могу да кажем да смо сами криви што смо дозволили ову врсту тровања у медијима, па и овај пораз новинарства. Не умем да прогнозирам волела бих да до овога нисмо ни досли али криви смо сто смо дозволили ову врсту тровања па и овај пораз новинарства, рекла је Лукић.

Она је додала да Данас „никад није био конфекција, већ ексклузивна колекција“, те да се по томе разликује од других медија.

Марко Видојковић, писац и аутор емисије „Добар, лош, зао“ истакао је да је Данас једина светла тачка на киосцима. 

– Јако ми је драго што Данас опстаје упркос свим изазовима, и важно је истаћи да Данас, који ради у тешким условима, жртвује свесно своју финансијску добит. Један Данас не може да направи равнотежу у медијима, али може да донесе макар нешто објективно, поручио је Видојковић.

Трибину је модерирала новинарка листа Данас Селена Косорић. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси