Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  СИНОС: Утврдити критеријуме на основу којих ће се издвајати буџетске паре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 10. 2019.

Извор: Данас

СИНОС: Утврдити критеријуме на основу којих ће се издвајати буџетске паре

Председница Синдиката новинара Србије Драгана Чабаркапа упутила је данас писмо премијерки Србије Ани Брнабић у коме наводи да је потписала Нацрт медијске стратегије јер ће, како наводи, усвајањем одредаба које се односе на успостављање социјалног дијалога у медијској делатности и потписивање гранског колективног уговора знатно бити побољшан положај новинара и медијских радника.

СИНОС, међутим, како се наводи у том писму, има озбиљне примедбе на поједина решења у  овом документу.

„За нас је неприхватљиво то што нисмо могли да добијемо одговор на питање које тело, на ком састанку и са којим образложењем је суспендовало Анекс којим смо предложили  оснивање регионалних и локалних јавних сервиса и доношење закона о јавно приватном партнерству како би на прикладан и транспарентан начин била решена судбина „Новости“, „Политике“ и Танјуга. Анекс је саставни део документа који смо потписали 27. децембра прошле године, а мистериозно је нестао из Нацрта медијске стратегије и пре него што је из  Брисела стигао извештај др Франческа Шакитана“, наводи у саопштењу.

Она додаје да управо италијански експерт указује да  би оснивање регионалних и локалних  јавних сервиса било добро решење за Србију, уколико  за то постоје економски услови.

„Став радне групе да је то решење скупо, за нас је такође неприхватљив, посебно ако се има у виду да поједини приватни медији од државе добијају више новца него што је издвајано за некадашња јавна медијска предузећа. Највећа средства углавном се додељују  медијима који служе као пропагандне машине, где су плате најмање, а синдикално организовање забрањено“, истиче се у саопштењу.

СИНОС не види да ће решења предложена у стратегији унапредити пројектно суфинансирање.

„Сматрамо да је неопходно утврдити јасне критеријуме на основу којих ће се издвајати буџетске паре и да чланови  конкурсних комисија не могу бити новинари, власници медија и представници медијских удружења јер  то отвара простор за сукоб интереса и корупцију“, додаје председница СИНОС-а у писму премијерки.

Истиче да је њихов став да треба прихватити препоруке из извештаја др Шакитана да се сви који желе да раде на медијском тржишту обавезно региструју као и да се предвиде санкције за оне који то не учине. СИНОС такође сматра да прихватити  једну од главних препорука из извештаја др Шакитана  да се усвоји Закон о власништву над медијима.

„СИНОС очекује да ће Влада Србије приликом доношења коначних решења водити рачуна о јавном, а не интересима појединих групација, којима медији служе за политичке манипулације и лично богаћење“, додаје се у писму премијерки.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси