Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ало „пере” министра Стефановића од афере са извозом оружја
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 10. 2019.

Аутор: Марија Вучић Извор: Раскрикавање

Ало „пере” министра Стефановића од афере са извозом оружја

Открића истраживачких новинара да фирма повезана са оцем министра полиције по повлашћеним ценама извози оружје Саудијској Арабији, а које по неким тврдњама и завршава у рукама ИСИС-а, домаћи таблоиди прећуткују, а њихово извештавање о случају своди се на преношење Стефановићевих изјава о томе.

Ипак, Ало је данас био нешто креативнији - новинари овог таблоида су имали „ексклузивни увид“ у анализу неименоване америчке службе која је наводно објективно и недвосмислено утврдила да је Небојша Стефановић у овом случају „чист као суза“. Ова служба притом позива Владу САД, преко амбасада САД у региону, да укине финансирање домаћим медијима који су извештавали о случају. Из Амбасаде САД у Србији за Раскрикавање кажу да њима није познато да такав документ заиста постоји.

Изворни чланак је објављен 23.10.2019. (Ало)

Да фирма ГИМ, повезана са оцем министра Стефановића, Бранком, по повлашћеним ценама купује оружје из домаће фабрике Крушик и извози у Саудијску Арабију, пре скоро годину дана открили су новинари БИРН-а.

Причу нико није коментарисао све док бугарска новинарка Дилијана Гајтанџијева није на порталу Армс Wатцх истраживање допунила тврдњама да то оружје, које купују САД и Саудијска Арабија, завршава у рукама терориста Исламске државе.

Министар Стефановић је убрзо рекао да његов отац није власник ГИМ-а, иако то нико није тврдио, а убрзо је ухапшен радник Крушика који је информације дао медијима и који се терети за одавање „пословне тајне“.

Прорежимски медији истраживања нису пренели, а камоли сами настављали да истражују, па се све свело на Стефановићеве изјаве и нападе на неистомишљенике.

Сада Ало тврди да је наводно дошао до документа извесне америчке службе, која је „утврдила“ да Стефановић нема ништа са спорним извозом оружја нити нелегалним пословима, као и да је све масло непрофесионалних медија.

Не прецизирајући која је то служба коју још називају агенцијом, и не нудећи никакве друге доказе, Ало једноставно цитира делове те анализе у којој наводно стоји да су текстови бугарске новинарке фокусирани на дискредитацију Владе САД због умешаности у наоружавање терористичких група ИСИС-а, те да се улога САД у њеним текстовима наглашава на више места.

Упркос томе, наводи се, медији у Србији су извештавали селективно и тенденциозно и уопште се нису фокусирали на тај део, већ само на Бранка Стефановића, оца министра полиције, који у читавом послу учествује као представник фирме ГИМ.

„Српски медији дали су такву интерпретацију да је у центар пажње стављен управо Б. Стефановић, као учесник у наводно илегалном и коруптивном међународном послу с оружјем. Ове делове истраживања први су и уз то најобимније експлоатисали медији који критички извештавају о Влади Србије – БИРН, Н1, Данас, Време, НИН), при чему су се мало или никако позабавили главним истраживачким налазом односно критиком Владе САД за наводно нелегално дотурање оружја исламским терористима“, пише наводно у тајној анализи.

Не објашњавајући зашто би америчким аналитичарима сметало што су се домаћи медији, логично, више интересовали за умешаност оца министра полиције Републике Србије пре него на послове САД-а са наоружањем, Ало наставља:

„Објективно, наши подаци говоре да Небојша Стефановић није учествовао ни на који начин у поменутим трансакцијама нити у било којим другим нелегалним пословима. Нити је икада и на било који начин протежирао свог оца у пословима са прометом оружја. Перманентни напади новинара КРИК-а, БИРН-а, НИН-а и сличних на њега део су организоване вишемесечне кампање коју против њега воде наведени портали и медији“, наводно пишу Американци у свом извештају.

Није познато која би то озбиљна истраживачка агенција или служба језиком таблоида тврдила да истраживачки новинари „воде кампању против министра“, али и позивала на укидање финансирања медија који се овиме баве.

„С обзиром на наведене чињенице, предлажемо да Влада САД (амбасада САД у Београду, Софији, Скопљу и Сарајеву) озбиљно преиспита финансирање медија и портала који преносе оваква тенденциозна, злонамерна и фабрикована истраживања и текстове“, наводно пише ова служба.

Из Амбасаде САД у Београду за Раскрикавање кажу да им није познато да такав документ постоји, а када је реч о наводима да ће тражити од Владе САД да се престане са финансирањем независних медија, истичу:

„Амбасада САД ће наставити да поносно пружа отворену подршку програмима које спроводе локални партнери, а тичу се побољшања медијске писмености, јачања независности медија и подстицања развоја плуралистичког цивилног друштва“, закључују из амбасаде.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси