Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинару више од две године затвора због „клевете“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 10. 2019.

Аутор: У. Сабљаковић, УНС Извор: РСФ

Новинару више од две године затвора због „клевете“

Казахстански новинар Amangeldy Batyrbekov осуђен је на две године и три месеца затвора због „клевете“. Организација Репортери без граница (РСФ) због тога је апеловала на казахстанско правосуђе да у другостепеној пресуди ту казну смањи, а од власти затражила да декриминализују преступе новинара.

У тренутку када УН намеравају да размотре степен поштовања људских права у Казахстану, та земља још једном је показала на који начин врши притисак на  новинаре, наводи на свом сајту РСФ.

Amangeldy Batyrbekov је уредник локалног листа Saryaghach Info, а познат је  по својим истраживачким причама у вези са корпутивним радњама локалних функционера.

Осуђен је због тврдњи објављених на Фејсбуку, о корумпираности званичника из региона Келес. Процес против Batyrbekov-a водио је судија о коме је он такође писао, а који је против њега већ неколико пута доносио осуђујуће пресуде, наводи РСФ.

 „Та висока казна изречена је на крају једног судског процеса који је имао низ процедуралних грешака“, навео је директор канцеларије РСФ за Европу и централну Азију Johann Bihr.

Он је позвао казахстанско правосуђе да донесу одлуку у складу  са међународним стандардима слободе изражавања. „Казахстанске власти треба да коначно декриминализују преступе новинара, уколико желе да се озбиљно схвате њихове тврдње да се у земљи чине напори у циљу реформи“, нагласио је Bihr.

Због пресуде Batyrbekov-u, око 500 новинара и активиста потписало је отворено писмо, у којем од казахстанских власти траже праведно суђење за њега.

Због угрожене слободе медија у Казахстану и раније су реаговали, не само РСФ, већ и УН и ОЕБС који су тражили од казахстанских власти да декриминализују преступе новинара.

„Кажњавање клевете затвором ствара атмосферу страха и обесхрабрује новинаре да се баве остељивим темама“, наведено је у саопштењу које су РСФ предали Савету за људска права УН.

То тело ће 6. новембра размотрити ситуацију у Казахстану, наводи РСФ и подсећа да се та земља налази на 158. месту од 180 земаља на светској листи слободе медија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси