Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Теткине“ и Бастаћеве паре – легитимне теме, али таблоидима неједнако занимљиве
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 10. 2019.

Аутор: Петар Гајић Извор: Н1

„Теткине“ и Бастаћеве паре – легитимне теме, али таблоидима неједнако занимљиве

Председник Општине Стари град и опозициони лидер Марко Бастаћ добио је своју прву насловницу у таблоидима. Позив једне редакције стигао је седам минута по изласку са аеродрома, где је ухваћен у царинском прекршају. Све је подсетило на један сасвим другачији случај уношења готовине у земљу, када је министар Александар Вулин наводно уносио новац који му је слала женина тетка из Канаде. Једина разлика - није било интересовања таблоида за тај случај.

Аутогол за опозицију који је дао Марко Бастаћ, одмах је постао „месо“ за таблоиде. Сасвим оправдано, кажу саговорници Н1 који напомињу да новинари свакако имају и право и обавезу да истраже шта се догодило.

„Тема о Марку Бастаћу и новцу од скоро 13 хиљада евра непознатог порекла је потпуно легитимна. И за таблоиде и за све медије. Он је функционер, опозициони лидер, председник је Општине Стари град и сви ми имамо као новинари да га питамо: „Одакле теби тај новац и зашто си, забога, носио то у ранцу и ниси пријавио царини“, каже новинарка портала Раскринкавање Весна Радојевић.

„Ви када сте један опозициони лидер као Марко Бастаћ, ви бисте вероватно морали да пазите шта радите у сваком тренутку. У кафани, било где… А нарочито када идете преко границе и радите нешто, за шта он каже да није знао да је прекршај“, наводи главни и одговорни уредник листа Данас Драгољуб Петровић.

Постоје, међутим, случајеви у којима актери нису били на насловницама таблоида, иако је постојала сумња на много озбиљније прекршаје од царинског. Случај министра Вулина коме је 2017. новац за стан наводно позајмила женина тетка из Канаде, уопште није заинтересовао таблоиде, чак и када је бежао од истраживачких новинара.

„Ми смо имали ситуацију када је Крик објавио да министар Вулин није могао да објасни порекло новца од кога је купио стан. То је 200 хиљада евра, то није 13 хиљада. И ниједан таблоид се, наравно, тиме није бавио“, подсећа Весна Радојевић.

Такође је било по среди доношење новца из иностранства, само што написа у таблоидима није било. Иако је министар морао чак 24 пута да иде или да пошаље некога у Канаду да би стигао укупан износ за куповину стана.

А ово је био одговор новинарима министра Вулина у октобру 2017, на конференцији…

Новинарка: Пошто сте рекли да сте уносили новац девет хиљада по девет хиљада. Занима ме због чега сте то урадили?

Вулин: Стрпљиво сам вас слушао, али ви, нажалост, нисте мене.

„У време када је Вулин то радио, ви у медијима које контролише власт нисте могли да нађете ту причу, осим да то буде напад на оне који су тада нападали Вулина и шалили се на његов рачун због чувене и фамозне тетке из Канаде“, подсећа Петровић.

Случај „тетке из Канаде није једини. Пажњу високотиражних новина у Србији није изазвала ни афера са братом Синише Малог и поклонима компаније „Миленијум тим“ која је победила на бројним државним тендерима.

Видео прилог Н1

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси