Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Све водеће новине у Аустралији изашле су са зацрњеним насловницама; прозивају владу за цензуру
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 10. 2019.

Аутор: Здравка Грунд Извор: Телеграм

Све водеће новине у Аустралији изашле су са зацрњеним насловницама; прозивају владу за цензуру

Све водеће новине у Аустралији у понедјељак су изашле са зацрњеним насловницама у склопу кампање против непрестаних акција тамошње владе у којима санкционирају звиждаче и, тврде новине, криминализирају новинарство. Аустралски листови изашли су с редигираним насловницама, позивајући владу да боље заштити слободу новинарског рада. Насловнице приказују темељито редигирани владин документ, чиме се жели приказати опсежна цензура.

Новинске куће уједно су покренуле медијску кампању, тражећи измјену закона којима се рад новинара и активизам звиждача може оквалифицирати као казнено дјело. Сyднеy Морнинг Хералд тражи “опсежну измјену закона како би се прекинуло ускраћивање информација”. Тхе Аустралиан упозорава на “дуготрајне нападе на права новинара”.

Полиција упада у редакције и домове новинара

Кампању “Твоје је право да знаш” покренуло је у липњу ове године деветнаест медијских организација и новинарских удружења, просвједујући против упада полиције у уреде јавне телевизије и у стан једног новинара у потрази за документима које су им доставили звиждачи.

У протеклих 20 година усвојено је више од 60 нових закона који де фацто омогућују казнено гоњење новинарског рада и пенализирање звиждача, упозоравају у најновијој акцији организатори кампање.

Полиција сад ‘разматра промјену односа’

Неупадљиво се али континуирано усвајају закони који влади и државни службеницима омогућују прикривање скандала или ограничавање приступа информацијама, тврде. “Аустралији пријети опасност да постане најтајновитија демокрација”, истакнуо је у приопћењу извршни директор државне телевиије АБЦ Давид Андерсон.

Захтијевају, између осталог, право на оспоравање захтјева за претрагом просторија и строже критерије за означавање докумената тајнима. Начелник савезне полиције Рееце Керсхаw изјавио је у понедјељак пред одбором аустралског Сената који истражује случајеве претрага медијских кућа и нарушавања права новинара да разматрају могућу промјену односа према осјетљивим информацијама.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси