Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Љубеновић: Боље да вам слика изађе у читуљи него на насловној страни таблоида (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 10. 2019.

Извор: Н1

Љубеновић: Боље да вам слика изађе у читуљи него на насловној страни таблоида (ВИДЕО)

Писац и афористичар Бојан Љубеновић оценио је у Новом дану ТВ Н1 да ситуација у медијима у Србији већ годинама "звони на аларм свом силином". Уколико се сви не уразимимо, могу уследити озбиљни сукоби, упозорава он.

Забрињавајућа ситуација у медијима била је инспирација за Љубеновићеву нову књигу афоризама "Шлајфна без карактера", за коју је илустрације урадио Југослав Влаховић.

"Књига је настала као покушај да скренем пажњу на лоше стање у нашој професији. Све ово није добро, и води у лошем правцу који може трагично да се заврши (...) Звони на аларм свом силином, и то већ траје годинама. Од ситуације у таблоидима, где је боље да вам изађе слика учитуљи него на насловној страни, до тога да смо кренули са вербалних на физичке обрачуне, и да нема шансе да се то заустави, ако се сви не уразумимо", приметио је Љубеновић.

Упозорио је да поделе које тренутно постоје у друштву могу да се изроде у озбиљније сукобе, те да је Србија деведесетих већ прошла гроз грађански рат чије последице овдашње друштво и дан данас осећа.

Сматра и да је погрешно што се стално уздамо у Европску унију, односно да ће доћи неко са стране да нам реши проблеме.

"Нико неће док ми то не урадимо сами, док не схватимо да ово никуда не води, или да води у несрећу", поручио је.

Као извор свих проблема у друштву, па и у медијима, Љубеновић види сиромаштво.

"Да живимо у богатијем друштву, не би потпали медији под једну интересну групу (...) Овако кад је колач мали, сви се боре за свој део да преживе", казао је.

Иако су медији у обавези да буду објективни, Љубеновић је истакао да се многи суочавају са ситуацијом у којој ће или бити угашени или ће направити компромис са политичким странкама и маркетиншким агенцијама.

Поред сиромаштва, Љубеновић као извор великих проблема у региону види национализам.

"Стално једни те исти људи јашу на таласу мржње, а ови нормални стоје са стране и добијају прекршајне пријаве (...) Обликовали су јавно мњење кроз своје медије и направили људе који воле мржњу. Све потиче од политичких елита - 25 година је прошло од рата у Хрватској, Други светски рат се завршио 1945, да ли је 1970. било толико мржње? Није, јер су се политичке елите трудиле да дође до помирења", подсетио је.

С друге стране, за 30 година од почетка ратова на простору бивше Југославије, грађани су осиромашали, док они који промовишу мржњу феноменално живе, констатовао је Љубеновић.

"Сви водећи националисти лепо живе, возе се џиповима, имају виле. Некада су највеће патриоте највише страдале - сетите се приповетке 'Све ће то народ позлатити' - а сад највеће патриоте седе у џиповима иза тамних стакала и пролазе поред нас", казао је гост Новог дана.

Додао је ипак да до помирења мора да дође, јер је, према његовом мишљењу, то једина шанса за читав регион.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси