Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Апелациони суд ослободио узбуњивача из Крушика, тужилаштво не покреће истрагу о трговини оружјем
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 10. 2019.

Аутор: Раде Ранковић Извор: Глас Америке

Апелациони суд ослободио узбуњивача из Крушика, тужилаштво не покреће истрагу о трговини оружјем

Апелациони суд у Београду укинуо је решење Вишег суда о одређивању притвора ИТ стручњаку из фабрике "Крушик" А.О, који је, према писању медија, био извор за објављивање информације о пословима са извозом оружја који се доводе у везу са оцем министра полиције Небојше Стефановића.

Како је објавио Инсајдер, из Апелационог суда је истакнуто да је одлука о укидању решења донета због битних повреда одредби кривичног поступка, а предмет је враћен првостепеном суду на поновно одлучивање.

Једини који је за сада процесуиран у случају узбуњивача из Крушика је сам узбуњивач, истиче у разговору за Глас Америке главни уредник "Пиштаљке" Владимир Радомировић и подсећа да су и председник и премијерка Србије прошле године, на великој међународној конференцији о узбуњивачима, поручили да ће држава штитити узбуњиваче. И много више од тога, ако је веровати речима премијерке Ане Брнабић које изговорила на прошлогодишњем скупу о узбуњивачима:

"Држава узбуњивачима не дугује само добру правну заштиту како узбуњивач не би трпео било какву одмазду. Узбуњивачу држава дугује још нешто - а то је одговор институција на слуај узбуњивања. Овај одговор мора да буде ефикасан и транспарентан", изјавила је премијерка 6. јуна прошле године на конференцији коју је организовала "Пиштаљка".

Из тог угла, саговорници Гласа Америке постављају логично питање - уместо објашњавања да је узбуњивач одавао пословне тајне, зашто тужилаштво не покреће истрагу на основу докумената о трговини оружјем са којима је узбуњивач А.О. изашао у јавност:

"Посао је тужилаштва да утврди све чињенице о злоупотребама у Крушику и о томе обавести јавност. Кад тужилаштво обави свој посао позиција министра унутрашњих послова ће бити доста тешка за одбрану и он морао да јавности покаже све документе који говоре о умешаности његовог оца у трговину оружјем. Јер то је случај какав дуго нисмо имали, ако смо икад имали у Србији да на тај начин блиски члан породице једног високог државног функционера зарађује на пословима са државном фабриком оружја", истиче Радомировић.

"Ситуација је таква да је тема нарочито осетљива, јер се ради о породици министра полиције. И место да добијемо све информације о том случају, да све буде јавно, да имамо тужиоца или представника полиције који ће да говори о случају, ми имамо тишину. И имамо оно шта нас све највише плаши - а то је однос државних институција, однос полиције и тужилаштва према онима који еле да открију корупцију и криминал", каже за Глас Америке Бојана Јовановић, заменица главног уредника портала КРИК.

Позиција у којој се нашао узбуњивач из Крушика није ни мало лак - против њега се дигао систем и биће занимљиво видети хоће ли Закон о узбуњивачима успети да заштити радника ваљевске фабрике који је указао на бројне малверзације у трговини оружјем. Са једне стране - у игри су велики новци и високе позиције, али са друге су обећања највиших званичника Србије и то можда узбуњивачу из Ваљева даје какве-такве шансе у борби против система.

Иза решетака 20 дана

У Вишем суду су за Н1 раније у понедељак рекли да овакве одлуке апелације сматрају хитним случајевима и да се труде да их размотре у што краћем року. Ипак, нису могли да прецизирају када ће веће суда поступити по налогу с апелације.

Његов нови адвокат од понедељка је Владимир Гајић, јавио је Н1.

Јавност је тек у недељу званично сазнала да се А.О. налази већ дуже од 20 дана у притвору, а ту информацију крајем прошле недеље први је објавио недељник НИН.

Његов досадашњи адвокат Љубисав Радосављевић за БИРН је рекао да се он сумњичи за одавање пословне тајне додајући да су разлози за притвор бесмислени.

"Дечко је све признао да је то радио и ту нема разлога за притвор. Зато се судија и усмерио према томе и одредио кућни притвор. А тужилац се жалио на ту одлуку, али тужилаштво увек то ради“, навео је адвокат Радосављевић.

Он је тада рекао и да је образложење о преиначењу одлуке у затворски притвор штуро написано и да је он на одлуку о притвору поднео жалбу Апелационом суду у Београду.

Пуштање А.О, кога су окарактерисали узбуњивачем, тражила су и новинарска удружења, а у недељу увече је одржан и скуп подршке испред зграде Централног затвора у Београду.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси