Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ухапшени радник Крушика се враћа у кућни притвор
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 10. 2019.

Аутор: Јелена Вељковић Извор: Јавно

Ухапшени радник Крушика се враћа у кућни притвор

Одлука о пуштању из затвора уследила је само два сата након данашње одлуке Апелационог суда који је укинуо претходну одлуку Вишег суда и предмет вратио на поновно одлучивање. Александар Обрадовић, ухапшени радник Крушика, из затвора ће бити враћен у кућни притвор, одлука је Вишег суда у Београду, сазнаје БИРН. Претходно је Апелациони суд донео решење којим је укинуо ранију одлуку Вишег суда о одређивању затворског и вратио га том суду на поновно одлучивање и само пар дана пошто је јавност сазнала да се Обрадовић већ више од 20 дана налази у затвору.

Данашњим решењем Виши суд у Београду практично је укинуо своју претходну одлуку о слању Обрадовића у затвор.

Александар Обрадовић би могао из Централног затвора да буде пуштен током вечери или сутрашњег дана.   

Владимир Гајић, нови адвокат Александра Обрадовића, ухапшеног радника Крушика, рекао је за БИРН уочи доношења ове одлуке Вишег суда да очекује да ће суд или потпуно укинути притвор или ће га у најгорем случају вратити у кућни притвор.

„Извршна власт покушава да контролише штету, јер је проценила да ће јој даљи протести који се одржавају испред Централног затвора у знак подршке Обрадовићу, донети више штете“, оцењује Гајић.

Гајић објашњава да је укидањем одлуке Вишег суда о затворском притвору све враћено у стање од пре 27. септембра када се на одлуку судије за претходни поступак Вишег суда Милоша Лабудовића који је Обрадовићу одредио кућни притвор, жалио тужилац Вишег тужилаштва Александар Момчиловић.

По жалби тужиоца, Ванрасправно веће Вишег суда преиначило је одлуку у притвору, након чега је Обрадовић из свог стана у Ваљеву, превезен у београдски Централни затвор.

Након ове одлуке Апелационог и Вишег суда, Обрадовић ће бити враћен у кућни притвор, а предмет ће бити прослеђен судији за претходни поступак који ће вероватно сачекати да види да ли ће тужилаштво поднети предлог за продужење притвора, који Обрадовићу иначе истиче крајем недеље. Након тога би се Обрадовић могао наћи на слободи, сматра Гајић.

У вези са све гласнијим питањима у јавности због чега адвокати за Обрадовића не затраже статус узбуњивача, Гајић каже да је то немогуће док се против Обрадовића не обустави поступак.

„Он де фацто јесте узбуњивач, али формално тај статус није добио јер извршну власт која је ту врсту статуса требало да му да, не занима борба против корупције“, каже Гајић и додаје да Обрадовић тренутно има статус осумњиченог и да се зато у овом тренутку за њега не може тражити статус узбуњивача.

„Прво против њега мора да се обустави кривични поступак, па да му се да статус узбуњивача, иако он то де фацто јесте“, каже Гајић и истиче да је тужилаштво још прошле године када је БИРН објавио документа о незаконитој трговини оружјем у коју је укључен отац министра полиције, требало да покуша да идентификује извор информација о томе, али не да би га хапсили, него да би му понудили статус узбуњивача.

Иначе, Александра Обрадовића данас је у затвору посетила и његова породица, која је за БИРН пренела његове реакције на вести о подршци коју има у јавности.

„Александар није знао да је вест о његовом хапшењу, између две посете породице и адвоката, стигла до медија. Није знао да су се у знак протеста због његовог хапшења, испред затвора синоћ окупили грађани. До њега у затворској ћелији, гласови грађана нису допрли“, кажу за БИРН чланови његове породице.

Током посете у Централном затвору, на коју чланови породице имају право три пута месечно, Александру су пренете информације о збивањима изван затворских зидина.

Када је чуо шта су последњих дана медији о његовом хапшењу писали, како је бурну реакцију то изазвало и колику подршку од грађана добија, био је видно потресен. Све те информације је доживео врло емотивно, јер није очекивао толико интересовање јавности и толику подршку, која му веома много значи, сазнаје БИРН од чланова породице.

Подсетимо, БИРН је пре два дана успео да дође до детаља у вези са хапшењем Александра Обрадовића, о којем су се прве информације појавиле у последњем броју недељника НИН, у моменту када је радник Крушика већ више од 20 дана био у притвору.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси