Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бојкот ТВ Н1: За УНС и НУНС кршење Устава, Министарство тврди - без ингеренција
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 10. 2019.

Аутор: Ксенија Павков Извор: Н1

Бојкот ТВ Н1: За УНС и НУНС кршење Устава, Министарство тврди - без ингеренција

Док део опозиције бојкотује изборе, власт бојкотује медије - оне, које означава као неподобне. Није тајна да је у тој групи и телевизија Н1, чијим екипама је у претходна два дана у два наврата онемогућено да раде свој посао. Телевизија Н1 није једина која наилази на затворена врата, па се поставља питање ко одређује границе слободе медија у Србији - устав и закони, или воља домаћих званичника и страних инвеститора?

Када су у петак екипе Н1 и Ал Џазире спречене да испрате отварање највећег ветропарка на Балкану, председник Александар Вучић је изјавио: "Ја вас пуштам свуда и највише волим да одговарам на ваша питања".

Ипак само дан касније, приликом полагања камена темељца фабрике наменске индустрије у Куршумлији, репортеру Н1 је онемогућено да председнику постави питање, и то по већ устаљеном принципу - микрофон прво одлази у руке новинара који су блиски власти.

У истом друштву са Н1 нашао се и дневни лист Данас, који је у два наврата, у августу и у септембру добио ембарго на извештавање са стадиона Црвене звезде.

"Чињеница да се тако нешто догађа је у суштини значајнија вест од сваког од ових догађаја појединачно и то се догађа по вољи неког инвеститора, управе неког спортског клуба или неке амбасаде на нашој територији, а уз сагласност наших ауторитета који се и сами често селективно односе према медијима", упозорава Драгана Пејовић, председница Извршног одбора Удружења новинара Србије (УНС).

Пејовић додаје да је у питању кршење уставних категорија, као што су слобода медија и право грађана на обавештеност.

И поред тога, из ресорног министарства за Н1 кажу да немају ингеренције да реагују у оваквим случајевима, иако су, кажу, и сами радознали.

"Неопходно је да сазнамо који су узроци за једну такву одлуку и за спречавање медија да извештавају са једног таквог догађаја. У сваком случају, ја као државни секретар са једне стране могу да осудим свако спречавање медија да извештавају са догађаја који су од јавног интереса за грађане Републике Србије, а са друге стране, волео бих заиста да чујем разлоге зашто се то десило", каже државни секретар Александар Гајовић.

Без обзира на разлоге, закон је прекршен - уверени су у Независном удружењу новинара Србије.

"Ја сам размишљала да ми тражимо тумачење Закона од Министарства које је задужено за Закон о јавном информисању, Званично тумачење тог члана 10, да нам појасни, мислим, да бисмо ето сви били на крају уверени да ли је то заиста дискриминација или није, а ако јесте, зашто онда надлежни органи не реагују по том питању, каже Тамара Филиповић Стевановић из НУНС-а.

А случаја је више према НУНС-овој бази података о нападима и притисцима на новинаре. Од почетка године до краја септембра десило се 88 инцидената.

"Што се Н1 тиче, ви сте негде били изложени неких 16 пута што смо ми успели да забележимо, што сте нам ви јавили, што смо сазнали из медија и то се некако дешава чини ми се у неким правилним временским размацима, имамо неколико притисака па онда дође физички напад, па опет неколико притисака, па онда нека озбиљнија вербална претња која подлеже, која је кривично дело", наводи Филиповић Стевановић.

Другим речима, закључује, притисци су по правилу ти који претходе озбиљнијим кривичним делима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси