Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шабић о хапшењу узбуњивача: Одавање службене тајне анахроно, нема га у Закону о тајности података
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 10. 2019.

Аутор: Денис Колунџија Извор: Цензоловка

Шабић о хапшењу узбуњивача: Одавање службене тајне анахроно, нема га у Закону о тајности података

Ако пођемо од претпоставке коју износе медији, да је разлог за хапшење ИТ стручњака из Крушика објављивање података који потврђују учешће оца министра полиције Небојше Стефановића, као представника приватне фирме у пословима трговине оружјем са државном фирмом... онда поступак тужилаштва директно асоцира на нелегитимни притисак на узбуњивача, каже Родољуб Шабић за Цензоловку.

„Тајним податком не сматра се податак који је означен као тајна ради прикрвања кривичног дела, прекорачења овлашћења или злоупотребе службеног положаја“, цитира за Цензоловку члан 3 Закона о тајности података адвокат Родољуб Шабић, некадашњи министар државне управе и први повереник за информације од јавног значаја.

„У најмању руку, јавности се дугује много више информација о разлозима и околностима због којих је покренут поступак против А.О“, каже Шабић о информацији који је објавио недељник НИН, да је после тајне акције полиције ухапшен ИТ стручњак фабрике оружја Крушик због наводног прослеђивања докумената новинарима о трговини оружјем Бранка Стефановића, оца министра унутрашњих послова Небојше.

Шабић указује у да у целој причи и даље не знамо „ни минимум практичних чињеница“.

- Да ли је уопште испуњен формални услов, класификовање документа? Да ли је, ко и када то урадио?

- Који су то документи или подаци, по мишљењу тужилаштва, „службена тајна“ чије би одавање „могло да проузрокује штету“?

- На какву се то конкретно штету мисли?

Без одговора ова питања, каже Шабић, без увида у акт о покретању поступка против А.О. и решења о одређивању притвора, много чињеница остаје непознато, због чега је тешко бити категоричан у коментарисању.

„Ако пођемо од претпоставке, коју износе медији, да је разлог за акцију тужилаштва само објављивање података који потврђују учешће оца потпредседника Владе и министра полиције као представника приватне фирме у пословима трговине оружјем са државном фирмом, произвођачем оружја, пословању поводом ког је у јавности већ изнето више разних сумњи у вези са начином пословања и изненадним огромним зарадама те приватне фирме, онда поступак тужилаштва директно асоцира на притисак на узбуњивача. А тако нешто би, наравно, било сасвим нелегитимно“, тврди Родољуб Шабић за Цензоловку.

Он указује и на то да је та фамозна одредба „одавање службене тајне“, из Кривичног законика, о чијој примени се у овом случају „ваљда ради“, прилично анахрона и да не коренспондира на добар начин са Законом о тајности података.

Ставом 4. тог члана КЗ предвиђено је да је „службена тајна“ податак или документ који је „законом, прописом или одлуком надлежног органа проглашен службеном тајном.“

Али Закон о тајности података, не познаје „службену тајну“ ни као појам, јер је  њу и „војну  тајну“, пре 10 година искључио из нашег система класификовања података – каже Родољуб Шабић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси