Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тамара Скрозза добитница награде Фондације Катарина Прерадовић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 10. 2019.

Аутор: Цензоловка, ФоНет, Н1 Извор: Цензоловка

Тамара Скрозза добитница награде Фондације Катарина Прерадовић

Новинарка Времена и стална сарадница Цензоловке, Тамара Скрозза, овогодишња је добитница награде Фондације Катарина Прерадовић, која се додељује за новинарску храброст, изузетност и доследност.

Образлажући одлуку, представник Фондације Велимир Илић истакао је да Тамару Скроззу, баш као и Катарину Прерадовић, одликује непристајање на ћутање.

Поред илића, на свечаности поводом доделе награде говорили су и др Миодраг Мајић, судија Апелационог суда у Београду, и новинар Срђан Шкоро.

Признање је 2017. године установила Фондација „Катарина Прерадовић“, а награда се додељује за испуњавање високих професионалних и етичких стандарда, професионални интегритет и допринос у развоју друштва.

Претходни добитници тог признања били су Марко Сомборац и Предраг Благојевић.

Катарина Прерадовић је била једна је од најутицајнијих економских новинара и велики борац против корупције, која је највећи део каријере писала за недељник НИН и дневне новине Блиц.

Скрозза: Бити храбар да издржиш последице и платиш цех

Говор Тамаре Скроззе приликом добијања награде преносимо у целини:

„Нисам познавала Катарину.

Знала сам је као новинарку, знала сам како и шта ради. А онда, када је отишла – од њених сам другарица чула много прича о томе каква је била. Тамара, Антонела, Тања и Вера у различитим су ми ситуацијама описивале како се страсно борила за своје приче, своје пријатеље и своје принципе; колико је јак био тај сјај којим је обасјавала просторе у којима се кретала и људе којима је била окружена.

Чињеница је да, кад год нам оде неко од наших колега и колегиница, причамо све најлепше о том неком, али ово је било заиста необично: толико, да сам својим личним и професионалним пропустом сматрала то што нисам упознала особу која је стајала иза познатог имена.

Зато ме је, између осталог, вест да сте ми указали овакву част – посебно погодила и посебно ми је значајна.

Новинарска храброст, изузетност и доследност врлине су које се данас ретко срећу, па смо вероватно због тога и ту где смо: под незапамћеним политичким и економским притисцима, изложени претњама, тотално несолидарни међу собом, понекад потпуно неоправдано ‘пуни себе’, али и подложни различитим ‘диловима’ с политичарима, бизнисменима и интересним групама.

Зато нас грађани и грађанке посматрају с неповерењем и у свим анкетама тврде да смо међу најкорупитивнијим и манипулацијама највише склоним професијама.

Не говорим притом само о новинарима, уредницима и власницима медија, који су пристали да отворено буду слуге режима. Говорим и оним такозваним ‘нашима’: истим оним с којима се сукобљавала Катарина, истим оним с којима се сукобљавамо сви ми; онима који су лицемерни и у животу, и у раду; онима који зарад плате, пројекта, неког важног познанства или пак пуке сујете и потребе да ‘буду присутни’, газе преко свега онога због чега смо ушли у новинарство, а касније уништили своју приватност, здравље или – живот.

Упркос свему томе, и даље верујем да је потребно бити храбар – не да поставиш питање, не да напишеш поштен текст или урадиш поштен интервју, већ да колико толико дигнуте главе издржиш последице и платиш цех. 

И даље верујем да је потребно бити доследан – јер ако зарад сопствене удобности одустанемо од принципа, ни овај наш посао нема никакве сврхе. Уместо њега, могли смо онда да одаберемо да се у животу бавимо нечим далеко комфорнијим и исплативијим.

У данашње време – а времена су нам некако све гора и тежа – мислим да су принципи заправо важнији од свега, јер су управо принципи оно што нашу професију чини тако изузетном, комплексном и важном.

Не можемо данас бити новинари, а служити и сагињати се пред сваким ко нам то каже.

Не можемо бити новинари, а пристајати да играмо улоге статиста у свим подмуклим представама различитих политичких група.  Или, можда још горе, ћутати у тренуцима када те политичке групе разматрају нашу судбину, а нама онемогуће не само да учествујемо у разговору – него и да радимо свој посао.

Не можемо се одрицати вредности које би као новинари, по правилу, требало да заступамо.

Катарина Прерадовић се тих вредности није одрекла до свог задњег дана и задњег удисаја.

Даћу зато све од себе да оправдам вашу веру и ваше поверење, и трудити се да сваког дана, до самог краја, следим њен и пример других колега који се никада нису обрукали, никада поклекли и никада заћутали“.

 

Коментари (1)

Остави коментар
пет

11.10.

2019.

Adamesku [нерегистровани] у 17:43

CESTITKA

Malo je, nazalost, u srpskim medijima hrabrih i pismenih novinara kao sto je Tamara Skrozza . Od nje mnogi novinari tabloida mogu nauciti - sta je CESTITOST ,PROFESIONALNOST I ETIKA NOVINARA
Iskrene cestitke i sve najbolje joj zeli
(grupe veterana poodmaklih godina)

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси