Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Радио-дани РАБ Србија: Радио нико не гаси
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 10. 2019.

Извор: Раб Србија

Радио-дани РАБ Србија: Радио нико не гаси

Највећи регионални медијски скуп окупио је представнике преко 150 радио-станица, чланица РАБ Србија, као и госте из Италије, Норвешке, Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе, Македоније и Мађарске.

У Хотелу „Мона” на Златибору, од 6. до 8. октобра, одржани су 18. Радио-дани РАБ Србија. Највећи регионални медијски скуп окупио је представнике преко 150 радио-станица, чланица РАБ Србија, као и госте из Италије, Норвешке, Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе, Македоније и Мађарске.

Девет година, два пута годишње, Радио-дане организује Удружење радио-станица РАБ Србија.  Ово највеће радијско удружење ове године обележава и 10 година постојања. Председница РАБ-а Маја Раковиц је истакла да РАБ Србија тренутно броји 157 чланица и да је реч о станицама које се труде да заједно ојачају и побољшају радио-индустрију у Србији, парирајући светским станицама.

- Радио дани су јединствена прилика да власници, уредници, новинари и тонски техничари размене искуства и чују како се радио као медиј развија и напредује. Од оснивања, чланице удружења прате и уче о томе шта се дешава у радио-индустрији свуда у свету и мислим да смо подигли лествицу високо када је реч о положају овог медија у Србији - изјавила је Маја Раковиц

Државни секретар за информисање Александар Гајовић подсетио је на речи легендарног новинара РТС-а Светислава Свете Вуковића који је рекао да радио нико не гаси.

- Ја бих додао да радио нико никада и неће угасити… Радио је и душа информативности, јер тај радијски глас који нам саопштава вест је нешто што је више и од телевизијске слике и од текста у новинама – изјавио је државни секретар Александар Гајовић отварајући Радио дане.      

Гост из Италије Filippo Solibello, водитељ Rai Radio 2 и аутор и водитељ Радио Battle, првог радијског шампионата који је емитован у више од 15 земаља, био је први предавач и открио је трикове и дао савете за што слушанији и бољи Јутарњи програм.

Специјални гост РАБ-а био је Bjarte Ogrey, директор маркетинга “Bauer Media Group””  из Норвешке, који је говорио о гашењу ФМ-а и новим мерењима слушаности у тој земљи. Норвешка је прва земља на свету која је, осим што је угасила ФМ сигнал, увела пиплметар за радио, а ове године су са Ниелсен-ом склопили уговор о званичном мерењу слушаности.

Наш вишегодишњи сарадник, медијски стручњак Томислав Јакобовић (Brand Media Consulting, Хрватска) одржао је радионицу за водитеље, програмске директоре и власнике радио-станица под називом ,,Месси или ниси?”.

Предавачи су били и: Мирко Бунчић (Direct Media), Зорана Бојичић (Сектора технике РТС), Небојша Арсов (МУП), Дарко Савић (Путеви Србије), Слађан Станковић (ЈП ,,Емисионе технике и везе”), Марио Радојковић (Naxi Банкер радио, РАБ Србија), Светлана Томов (Мулти радио, Нови Сад), Марко Спалевић и Невена Азиновић (НАXИ радио, Београд) и Маја Томас (РНС и РТВ).

Радио-данима присуствовали су и помоћница министра културе и информисања Славица Трифуновић, генерални секретар РЕМ-а Милан Тодоровић, шефица Медијског одељења Мисије ОЕБС-а у Србији Гордана Јанковић и Срђан Ђурђевић из ОЕБС-а, Мирко Прља из Привредне коморе Србије,   Наталија Варагић (Сектор за електронске комуникације РАТЕЛ-а), Драган Пешић, руководилац контролно-мерног центра Ниш (РАТЕЛ), Зоран Гаћиновић (ЕТВ), Драгана Михајловић и Милена Блануша (СОКОЈ), Урош Лучић и Никола Вранеш (ОФПС), Марија Пипер Хорват, директорка Радија Валлис Ауреа (Хрватска) и Славенко Чуљак, главни уредник Радија Валлис Ауреа, Горанка Једнак Максимовић (продуцент, Радио Даyс Еуропе), проф. др Предраг Вујовић (ПРА) и Муранyи Јанос, инжењер информатике и телекомуникације област РТВ дифузија (Мађарска).

Како радио не може без музике, Радио-дане су својим нотама зачинили Жељко Самарџић, Лукијан Ивановић, Освајачи и „Боеми”.

Радио-дане РАБ Србије финансирају све радио-станице, чланице РАБ-а.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси