Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Милутин Јеличић Јутка тужио новинарку Блица која је прва писала о сексуалном узнемиравању Марије Лукић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 09. 2019.

Аутор: Јасмина Добриловић Извор: Цензоловка

Милутин Јеличић Јутка тужио новинарку Блица која је прва писала о сексуалном узнемиравању Марије Лукић

Бивши председник Општине Брус Милутин Јеличић Јутка, коме се суди за сексуално узнемиравање некадашње секретарице Марије Лукић, два пута је тужио новинарку Блица Ивану Мастиловић Јаснић, која је прва писала о његовим насртајима на Марију Лукић. Поднео тужбу и против других новинара Блица.

Цензоловка сазнаје да је Јеличић тужио и главног уредника Предрага Михаиловића, фирму Ringier Axel Springer, као оснивача и издавача Блица, и више новинара тог дневног листа – међу њима и оне који су га у тексту само споменули.

Јеличић у једној од две тужбе наводи да је 9. априла ове године Блиц на насловној страни објавио текст „Наставља се суђење сексуалном предатору ЈУТКА СЕ СВУДА ХВАЛИ ДА ЋЕ БИТИ ОСЛОБОЂЕН“, тврдећи да је новинарка Ивана Мастиловић Јаснић прекршила новинарски кодекс и да вређа част и достојанство тужиоца.

Несаница и душевни болови

„Наиме, већ више од годину дана тужилац трпи енормни медијски линч и шикану од стране тужених, који у својим издањима и текстовима грубо, лажно и непримерено професионалним и цивилизацијским нормама, непрестано вређају људско достојанство и част тужиоца и индиректно и његове најуже породице“, навео је Јутка у тужби.

Он се позива и на то да је доскора био на функцији председника Општине Брус, „и то у више мандата на основу слободних избора на локалном нивоу и изражене слободне воље грађана Бруса“, као и да је раније био успешан привредник због чега је „уживао значајан углед у својој средини“.

„Као последица таквих активности тужених, на страни тужиоца приметан је значајан степен стреса, узнемиравања, несанице, односно душевних болова због повреде части и угледа“, додаје Јеличић у тужби, а за накнаду штете тражи 170.000 динара по тужби.

Новинарка Ивана Мастиловић Јаснић за Цензоловку каже да је ова тужба Јеличићев притисак на Блиц који је пре годину и по дана открио причу о сексуалном узнемиравању секретарице Марије Лукић.

Јаснић Мастиловић: Потез очајника

„Навикао је да све држи под контролом, па је шокиран сада када је изведен на чистац и када губи конце. Очекивала сам овакав потез очајника“, каже новинарка.

Ивана Мастиловић Јаснић подсећа на то да су „опскурни портали блиски Јутки“ својевремено писали да је она сестра извесног Јуткиног непријатеља који гради хидроелектране и да је то разлог што пише о Јеличићу.

„Наравно да је то бесмислица и још један начин да нам запрети и спречи објављивање истине“, изјавила је Ивана Мастиловић Јаснић за Цензоловку.

Према њеним речима, ти притисци неће утицати на то да се повуку и престану да пишу.

„Пратићемо суђење до краја, то је наша обавеза према свим женама, пре свега према Марији Лукић, Снежи Бојић, Даниели Вукајловић и Сандри Милановић које су биле храбре да пријаве насилника полицији и да о свему говоре јавно“, истакла је новинарка Блица.

Она каже да је добила много порука подршке, међу којима је и она да је ова тужба њен „Пулицер“ и да то довољно говори о свему.

Ивана Мастиловић Јаснић прва је писала о случају Марије Лукић, која је радила као секретарица Милутина Јеличића Јутке док је он обављао функцију председника Општине Брус.

Марија Лукић је широј јавности постала позната када је тужила Милутина Јеличића Јутку за сексуално узнемиравање, а суђење је из Бруса премештено у Основни суд у Крушевцу.

Блиц је писао о томе да је Виши касациони суд утврдио да је „током вођења кривичног поступка дошло до поделе грађана који подржавају окривљеног или оштећену и то манифестују окупљањем испред зграде суда са могућношћу да евентуално дође и до физичког обрачуна, што је све утицало на несметано вођење кривичног поступка, а што представља важне разлоге за преношење надлежности“.

Недавно је Марији Лукић у Центру за културну деконтаминацију уручена награда „Освајање слободе“.

О њеном случају извештавао је и CNN наводећи да у српском #MeeToo случају она сама води битку.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси