Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мохамед бин Салман: Одговоран сам за убиство Кашогија, али то је учињено без мог знања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 09. 2019.

Извор: Цензоловка

Мохамед бин Салман: Одговоран сам за убиство Кашогија, али то је учињено без мог знања

Саудијски крунски принц Мохамед бин Салман изјавио је да сноси одговорност за прошлогодишње убиство колумнисте Вашингтон поста и критичара саудијског режима Џамала Кашогија, али је нагласио да је то учињено без његовог знања.

„То се догодило под мојом влашћу и због тога прихватам сву одговорност“, рекао је принц Салман у ексклузивном разговору за емисију „Фронтлајн“ америчке телевизије ПБС, која ће бити емитована 1. октобра.

Кашогија су 2. октобра у саудијском конзулату у Истанбулу убили и раскомадали припадници саудијске безбедносне службе. Иза свирепог убиство саудијског новинара, које је згрозило свет, веровало се да стоји лично принц Мохамед, виђен као де фацто владар државе, иако ту титулу званично носи његов отац Салман.

Он, међутим, наводи да је то учињено без његовог знања.

На питање новинара Мартина Смита како је могуће да се то догодило без његовог знања, крунски принц је одговорио да у Саудијског Арабији „живи 20 милиона људи, од којих три милиона ради за владу“.

Саудијске власти су, након почетног инсистирања да је Кашоги напустио саудијски конзулат и да не знају шта се после збивало с њим, под притиском светске јавности убрзо признале да се убиство догодило те су крајем октобра ухапсиле 18 особа, док је петоро званичника владе смењено, укључујући и принчевог саветника.

Због повезаности са убиством, 11 лица је у јануару ове године изведено пред суд у Ријаду, а тужилац је за петорицу тражио смртну казну.

Саудијске власти су, међутим, до данас остале доследне првобитном ставу да принц Мохамеда ни на који начин није повезан с убиством, иако су га као налогодавца означили ЦИА и неке европске државе. Специјална известитељка УН Агнеш Каламард сачинила је извештај о убиству Кашогија на основу којег је позвала на спровођење непристрасне међународне истраге о улози саудијског принца Мохамеда бин Салмана и других саудијских званичника.

Њен извештај се заснива на снимцима, форензичким истрагама турских истражитеља и информацијама са суђења осумњиченима у Саудијској Арабији.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси