Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Директорка контролише полицију и брине о осуђеном Ромићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 09. 2019.

Аутор: В. Јеремић Извор: Данас

Удружење Етно форум из Сврљига критиковало осуђујућу пресуду Специјалног суда за убиство Славка Ћурувије

Директорка контролише полицију и брине о осуђеном Ромићу

Пет месеци након осуђујуће пресуде за убиство новинара Славка Ћурувије стручна оцена правичности тог судског поступка дошла је из мало очекиваног извора.

Удружење жена „Етно форум“ из Сврљига које је, по сопственом статуту, основано ради преношења традиционалних начина обраде вуне са старијих на млађе чланове, у писму упућеном на велики број адреса критиковало је првостепену пресуду Ратку Ромићу, којом је бивши главни обавештајни инспектор у Другој управи ресора ДБ-а, због учешћа у организацији убиства Славка Ћурувије, осуђен на двадесет година затвора.

Како се наводи у писму, удружење захтева да се, у складу са Европском конвенцијом о људским правима и основним слободама, успостави независан и непристрасан суд, уз одсуство неспутане самовоље извршне власти.

„Сви знамо да чврста власт у Србији у потпуности контролише већину медија и користи их као средство медијске хајке прогонства појединих лица, што је примењено и у случају истраге убиства новинара Славка Ћурувије, када је вођена жестока негативна кампања у медијима против оптуженог Ратка Ромића од самог почетка 14. јануара 2014. године, када је државно руководство држало конференцију на којој су говорили да су ухапсили УБИЦЕ Славка Ћурувије, што је негативно утицало на правичност поступка“, део је писма удружења Етно форум.

Текст писма у потпуности одскаче од статута удружења у којем се оно дефинише као нестраначко, невладино и непрофитно удружење, чији је циљ оспособљавање жена и њихова едукација за предузетничке и културне могућности, преношење етно културе и традиционалних начина обраде вуне са старијих чланова удружења на млађе, ради очувања културног блага, промоција и афирмација женског дела популације ради покретања развојних иницијатива и пројекта развоја и афирмација жена.

Како за Данас објашњава Јелена Радојковић, председница „Етно форума“, они су у последњих неколико година „напредовали“ и преоријентисали се у правцу заштите људских права, родне равноправности, јавних политика… Она по сопственом признању истиче да није пратила судски поступак за убиство Славка Ћурувије, а да се о појединостима информисала током састанка са Ромићем. Како објашњава, идеју за састанак добила је од заједничких пријатеља из безбедносних кругова које је упознала радећи у Комисији за одлучивање о притужбама на рад полиције МУП-а Србије, а који су желели да чују њено мишљење о случају.

– Мислим да је Ромић имао операцију кука, па је из тог разлога могао да проведе неко време ван куће. Као и пред сваки састанак сам се припремала и када сам видела слике тог човека, и прочитала медијске извештаје, мало сам била скептична. Речју, улазила сам на састанак са одређеним предубеђењем. Међутим, тада сам видела да се ради о потпуно нормалном, образованом човеку, каже Радојковић.

Она додаје да је, након што се удубила у случај, видела да не постоји ниједан доказ који би Ратка Ромића повезао са убиством Славка Ћурувије.

– И поред великог броја нелогичности, човек је осуђен. Ја сматрам да Славко Ћурувија заслужује да се пронађу његове убице али не можемо осудити било кога само зато што се ближе избори. Ја сам прошла на хиљаде обука о људским правима и сметају ми такве ствари, тврди она. Како наглашава, у случајеве осталих окривљених се није удубљивала па не може да говори о њиховој кривици.

Јелена Ћурувија, ћерка убијеног новинара Славка Ћурувије, каже за Данас да јој писмо Удружења жена „Етно форум“ из Сврљига подсетило на прошлост.

– Управо су некаква фантомска удружења жена подносиле тужбе против новина мог оца, на основу којих су ти листови укидани и забрањени. Иста таква удружења, за које човек никада не би очекивао да се баве тим стварима су тужила новине, и увек била на страни угњетача, истиче Ћурувија.

Подсетимо, Радомир Марковић, бивши начелник РДБ-а и Милан Радоњић, некада први човек београдског центра РДБ-а осуђени су на по 30 година затвора због организације убиства Славка Ћурувије, власника листова Европљанин и Дневни телеграф. На казну затвора од по 20 година осуђени су Ромић и Мирослав Курак, припадник резервног састава РДБ-а. Суд није установио ко је налогодавац убиства, као и ни ко је непосредни извршилац. Након Вишег суда у Београду, овај предмет прешао је у надлежност Апелационог суда.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси